Четвъртък, 05 септември 2024

05.09.2024

Последвайте ни

Фестивалът на занаятите и изкуствата ще се проведе в Добрич от 4 до 6 октомври

Петото издание на "Фестивал на занаятите и изкуствата – Добрич, ЕСЕН 2024" ще се проведе на 4, 5 и 6 октомври 2024 г. на площад „Свобода“. Събитието дава възможност за изява на творци от цялата страна, които да представят лично своето творчество, а също и на профилирани учебни заведения да представят своите специалности, свързани със занаяти и изкуства. Организатор е Фондация „Добруджа – история, традиции, култура“, с подкрепата на Община град Добрич по Програмата за граждански инициативи в полза на местната общност.

По време на фестивала ще бъдат обявени първенците в Конкурса „Млад творец“. В него ще участват ученици в две групи - от V до VIII клас и от IX до XII клас. Категориите са три:

  - Изработване на предмети от различни материали, като хартия, дърво, глина, плат, и други.

  - Ръчно изработени аксесоари - бижута, дрехи, чанти и други модни аксесоари, направени с различни техники.

  - Съвременен арт: Свободна категория за иновативни и нестандартни идеи, които не попадат в другите категории.

Голямата награда ще бъде обучителни часове при различни майстори на занаяти и приложни изкуства. Ще бъдат дадени и награди за всяка отделна категория, както и грамоти и тематични подаръци. Ще бъде връчен Приз на публиката.

За трета поредна година Фондацията обновява Каталога на занаятите и изкуствата в област Добрич. Първото издание на каталога се създаде през 2022 година и от тогава се обновява веднъж годишно. Идеята, с която е създаден каталогът, е да се подпомага развитието на творците. Обновеното електронно издание се публикува от фондацията и изпраща до общини, музеи, галерии, търговско-промишлени палати. Кандидатите за включване в каталога трябва да изпратят своите данни до Фондацията до 20 септември. 

c