Неделя, 19 май 2024

19.05.2024

Последвайте ни

Европейският съюз разкритикува, а Кремъл защити грузинския законопроект за „чуждестранните агенти“

Европейският съюз днес разкритикува грузинското правителство, че отново е внесло законопроекта за „чуждестранните агенти“, от който се отказа миналата година на фона на протести, докато Кремъл защити предложението, съобщи Ройтерс.
Текстът предвижда организациите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като „следващи интереса на чужди сили“.
ЕС, който предостави през декември на Грузия статут на кандидат за членство, каза, че съжалява за решението законопроектът да бъде върнат за разглеждане. Това предизвиква „сериозна загриженост“, пише в изявлението.
Критиците в самата Грузия определят предложението като „руски закон“ - остро обвинение в страна, където Москва подкрепи отцепването на регионите Абхазия и Южна Осетия, отбелязва Ройтерс.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери, че критиците на законопроекта „трябва по-активно да обяснят абсурдното твърдение, че приемат това за руски проект“. „Никоя страна не иска намеса от други страни във вътрешната си политика – това е нормална практика“, добави той.
Грузия и Русия в момента нямат дипломатически отношения, но Тбилиси задълбочи връзките си с Москва след началото на войната в Украйна, посочва Ройтерс.
Както западните, така и вътрешните критици обвиняват управляващата партия „Грузинска мечта“ в склонност към авторитаризъм и прекалено сближаване с Русия, въпреки че тя твърди, че иска страната да се присъедини към ЕС и НАТО.
Грузинската опозиция предупреди, че всеки опит за прокарване на законопроекта ще бъде посрещнат с масови протести.  

c