Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

ЕС ще отчита всяка година изпълнението на решението за помощта за Украйна

Европейската комисия ще изготвя всяка година доклад за изпълнението на постигнатото споразумение за осигуряване на общо 50 милиарда евро за Украйна до 2027 г., се посочва в решенията от днешното заседание на Европейския съвет.
Предвижда се държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС да обсъждат доклада и при необходимост на две години да изискват от ЕК да внесе предложения за допълнителни промени в европейския бюджет. Днешното решение сочи, че Киев ще получи 33 милиарда евро заеми и 17 милиарда евро дарение, в което може да бъдат причислени и лихвите от запорираното в ЕС руско имущество по силата на европейските санкции.
Средствата ще послужат за възстановяването на Украйна, за подобряване на живота на украинците и за допълнително сближаване на страната с ЕС, се допълва в заключенията. Отбелязва се, че за да получи средствата, Украйна трябва да запази многопартийната система, върховенството на закона, спазването на човешките права и да прилага мерки срещу корупцията, измамите и други нередности.

c