Неделя, 19 май 2024

19.05.2024

Последвайте ни

ЕС прекратява наказателната процедура за върховенство на закона срещу Полша

Европейската комисия спира водената повече от шест години процедура срещу Полша заради проблемите с върховенство на закона в страната, каза днес председателят на изпълнителния орган на ЕС Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.
Тя отбеляза отварянето на „нова глава“ за страната.
Процедурата се водеше, докато дясната популистка партия „Право и справедливост“ управляваше Полша. Миналата година премиер на страната стана либералът Доналд Туск, който отново постави Полша на проевропейски курс.
В изявление ЕС съобщи, че Полша е предприела поредица мерки, за да отговори на опасенията относно независимостта на съдебната ѝ система.
„Днес бележим отварянето на нова глава за Полша“, написа Урсула фон дер Лайен в социалната мрежа „Екс“.
Полша признава върховенството на европейското право и възнамерява да приложи решенията на Съда на ЕС и Европейския съд на правата на човека, се съобщава в изявлението на съюза.
Полската партия „Право и справедливост“, която управлява в страната в течение на осем години, проведе дълбоки реформи в националната правосъдна система, които според ЕС са навредили на нейната демократичност и са я поставили под политическо влияние, отбелязва Ройтерс.

c