Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Ертен Анисова: ДПС винаги е близо до земеделските производители

Земеделци от Добруджа се срещнаха с евродепутата от ДПС Атидже Вели

Семинар за новите мерки по Стратегическия план за развитие на земеделието  и селските райони в България в периода 2023 – 2027 година се проведе в Добрич. Организатор на инициативата бе Областният съвет на ДПС, а специален гост и лектор – евродепутатът от ДПС/“Обнови Европа“ Атидже Вели. Пред земеделски производители и преработватели от Добруджа Вели, която е член на земеделската комисия в Европарламента, разясни предизвикателствата и новите регламенти, които дава общоевропейската селскостопанска политика.  Тя изрази готовност селските стопани да бъдат подпомогнати с експертност и чрез диалог да се търси оптимален подход за по-справедливо разпределение на директните плащания.

В срещата участие взеха още народният представител от 48-ото Народно събрание Ертен Анисова, която е водач на листата на ДПС от 8-ми МИР Добрич и на парламентарните избори на 2 април тази година, както и областният председател на ДПС д-р Ердинч Хаджиев.

„В тези трудни времена става ясно колко уязвими сме от дефицитите на сигурност не само по отношение на войната и природните бедствия, но също така по отношение на енергийната и продоволствена сигурност. Именно тази стабилност от години е във фокуса на вниманието на ДПС.

Затова и Движението за права и свободи винаги е стояло и продължава да стои близо до земеделските производители, да се ангажира с решаването на проблемите им“ – заяви Ертен Анисова. Тя подчерта още, че ДПС е единствената партия, която в последните две години е провела серия от срещи със земеделските стопани, особено от секторите „Растениевъдство” и „Животновъдство”, за да обсъди с тях проблемите им и да даде адекватен законодателен отговор.

„Именно ДПС издейства в актуализирания бюджет за 2022 г. 300 милиона лева за земеделието, повишавайки двойно заложената от кабинета на „Промяната” сума. Парите бяха за компенсации вследствие на увеличените производствени разходи в най-засегнатите от пандемията и войната сектори - „Растениевъдство“ и „Животновъдство“ – припомни още Анисова. По думите й, благодарение на ДПС, в удължения бюджет за 2023 г. е заложено продължаването на преходната помощ за малките селскостопански производители, която касае и уязвимия сектор на тютюнопроизводителите.„Земеделието се намира в безпрецедентна криза. Българските земеделци са изправени пред редица предизвикателства и се нуждаят от финансова подкрепа под всякаква форма. Законът за подпомагане на земеделските производители дава глътка спокойствие и от 1 януари 2023 те получават финансиране по различните мерки и могат да планират своята дейност в период на висока инфлация и криза“ – каза още Анисова.

c