Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Еньовска седянка събра деца и родители в детска градина 27 "Славейче" в Добрич

Гост на събитието бе нестинарката Десислава Жекова, която запозна деца и родители с нестинарството и връзката му с Еньовден

Предстоящия празник Еньовден отбелязаха децата от детска градина 27 "Славейче" в Добрич, които посещават допълнителната дейност "Български традиции и обичаи " с ръководител Даниела Генчева. Заедно с майките си те свиха венци от билки, говориха за същността и традициите на празника.

Малчуганите разкриха пред родителите си тайните на магичния Еньовден, като разказаха   за ритуалите, предсказанията и начина на празнуване. Тяхната ръководителка изненада всяко дете с домашен крем от невен, направен по стара българска рецепта, която е научила от своята баба.

Гост на събитието бе нестинарката Десислава Жекова, която запозна деца и родители с нестинарството и  връзката му с Еньовден. Тя демонстрира и нестинарски танц.

Генчева сподели, че миналото трябва да се помни и предава занапред, защото, благодарение на историята, българинът се слави.

Празника завърши с кръшно българско хоро, поведено от директора на детската градина, Виолета Божилова. Днес децата участват в Еньовския събор в село Дрян, където се представят с народни танци и песни.

c