Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Експремиер на Португалия беше заподозрян в лошо управление

Португалският премиер  Антонио Коща, който подаде оставка, след като името му бе споменато в случай на търговия с влияние, е заподозрян в лошо управление, т.е. неизпълнение на задълженията на държавния служител, предаде Франс прес, като цитира местни медии.
Според новинарския уебсайт "Обсервадор", който не посочва източника си, ръководителят на социалистическото правителство е заподозрян, че е участвал в изготвянето на закон за регионално планиране, който е облагодетелствал компания, планираща да изгради мегацентър за данни в близост до пристанището Синиш. Този център на компанията "Старт кампъс", създадена от американския инвестиционен фонд "Дейвидсън Кемпнер кепитъл мениджмънт" и неговия британски партньор "Пиониър пойнт партнерс" е инвестиция от 3,5 млрд. евро, обявено през 2021 г.
Според "Обсервадор" прокурорите са прехванали телефонни разговори между правителствен юрист и мениджър на "Старт кампъс", които предполагат, че премиерът е участвал лично в правната реформа, приета през 2023 г.
Португалия изпадна в политическа криза в началото на ноември, след като поредица от арести и обиски доведоха до обвинения срещу началника на кабинета на Коща и неговия министър на инфраструктурата в търговия с влияние във връзка с центъра за данни в Синиш. По същото време прокуратурата обяви, че ръководителят на правителството е обект на отделно разследване от Върховния съд по повод заеманата от него длъжност. Той обяви, че подава оставка, като уточни, че няма да се стреми към нов мандат начело на държавата, която ръководи от края на 2015 г.
По-късно Коща беше заменен като генерален секретар на Социалистическата партия от своя бивш министър Педро Нуно Сантош, който ще встъпи в длъжност на конгреса на партията този уикенд преди предсрочните парламентарни избори на 10 март.
Според португалското законодателство престъплението "неизпълнение на служебни задължения", което се наказва с лишаване от свобода от две до осем години, е извършено от излъчено чрез избори длъжностно лице, което се намесва в хода на изпълнението на задълженията си, за да облагодетелства или навреди на някой друг, припомня АФП.
Късно снощи беше съобщено, че водещата португалска опозиционна Социалдемократическа партия е постигнала споразумение с дясната Народна партия за съюз преди изборите, който да подобри шансовете им за победа на 10 март, предаде Ройтерс.
Предизборното споразумение, водещо до създаването на "Демократичен съюз", ще бъде подписано в неделя и е от "вдъхновено от историята и със символично значение", заявиха социалдемократите, водени от Луиш Монтенегро.
Според повечето проучвания на общественото мнение социалистите на Сантош, са практически наравно със социалдемократите. Проучване, публикувано на 1 януари, даде обаче 34,1% на социалистите срещу 24,8% за социалдемократите.
Аналогична коалиция през 1979 г. спечели парламентарно мнозинство на следващата година, припомня Ройтерс.

c