Сряда, 24 юли 2024

24.07.2024

Последвайте ни

ЕК представи петия годишен доклад относно върховенството на закона

Европейската комисия публикува петия си годишен доклад относно върховенството на закона – 2024, който разглежда развитията в тази област във всички държави членки на ЕС. Докладът обхваща четири стълба: реформи в правосъдието, уредби за борба с корупцията, медийна свобода и плурализъм, както и механизми за взаимозависимост и взаимоограничаване на институциите.

Докладът отчита, че 68% от препоръките, отправени в предишния доклад през 2023 г., са изцяло или частично изпълнени. В някои държави членки обаче продължават да съществуват системни опасения и положението се е влошило. Тези опасения са разгледани в препоръките от тазгодишния доклад.

Докладът за 2024 г. включва съобщение, в което се разглежда състоянието на върховенството на закона в ЕС като цяло, и отделни глави за 27-те страни членки, включително България, както и препоръките.

За първи път в доклада се включват и най-напредналите държави в процеса по разширяване на ЕС – Албания, Черна гора, Северна Македония и Сърбия. Целта е с това да се подпомогнат усилията им за реформи в областта на върховенството на закона.

Според публикуваното също днес специално проучване на Евробарометър, над 7 от 10 граждани на ЕС са съгласни, че ЕС играе важна роля за утвърждаването на върховенството на закона в тяхната страна.

Както председателят Фон дер Лайен обяви в политическите насоки на ЕК за периода 2024—2029 г., Комисията ще продължи да подобрява мониторинга и докладването за върховенството на закона. Към доклада ще бъде добавено измерение, свързано с единния пазар.

c