Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Двеста и деветнайсет души участват в състезанието по колоездене, бягане и дуатлон „Шуменско плато 2024"

Двеста и деветнайсет души участват в състезанието по колоездене, бягане и дуатлон „Шуменско плато 2024", организирано от Велоклуб „Илчов баир“, Община Шумен, Североизточното държавно предприятие и Природен парк „Шуменско плато“.
Най-много са състезателите в дисциплината колоездене - сто и тринайсет. Деветдесет и един са бегачите, дуатлонистите са петнайсет.
Първи от старта на алеята до паметник „Създатели на българската държава“ тръгнаха колоездачите. След това беше даден старт и на състезанието по бягане. Дуатлонът включва 32 км по колоездачното трасе и 10 км бягане. Две са дистанциите в колоезденето - 50 и 32 километра. В състезанието има и категория за електрически велосипеди. Бягането е на 10 и 20 километра. Състезателите са разпределени в няколко възрастови категории.
Състоя се и тестово преминаване на част от колоездачното трасе без състезателен характер за деца. Доброволци са разположени на старт/финала и различни места по маршрута на състезанието, както и в подкрепителните пунктове. За гостите на състезанието е изграден палатков лагер. На старт/финала на паметник „Създатели на българската държава“ има щанд за ремонт на велосипеди и демонстрационни шатри на производители на велосипеди, спортна екипировка и спонсори на състезанието.
Поставена е кутия за дарения. Събират се средства в помощ на Мартин Емилиянов, който е със счупен таз и се нуждае от операция. Нужната сума е 5000 лв., която е непосилна за Емилиянов и семейството му. На старта е осигурен медицински екип с линейка. Очаква се награждаването в различните дисциплини да започне в ранния следобед, съобщиха организаторите на „Шуменско плато 2024".
Припомняме, че състезанието се провежда традиционно в Шумен за поредна година. Както БТА съобщи, трасето е маркирано с найлонови ленти, с логото на велоклуба и надпис. Ползван е и оранжев флуоресцентен спрей, принтирани са и дървени табелки на разклоненията по маршрута на състезанието. Галин Кръстев е автор на трасетата за бягане и колоездене в състезанието „Шуменско плато 2024“.

c