Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Дрогираните и пияни шофьори в област Добрич масово карат чужди коли, не могат да ги отнемат

Макар всеки ден полицията в област Добрич да залавя пияни и дрогирани шофьори, досега нито един лек автомобил не е конфискуван след влизането в сила на промените в Наказателния кодекс.

„Всички автомобили не са собственост на водачите и не могат да се конфискуват“, съобщи за Про Нюз Добрич говорителят на Районната прокуратура Даниел Илиев.

От 9 август  колите на пияни и дрогирани шофьори на пътя вече се конфискуват в полза на държавата. Тази мярка срещу войната по пътищата влезе в сила с обнародването на промените в Наказателния кодекс.

Според промените шофьор, задържан да волана с концентрация на алкохол в кръвта, по-висока от 1,2 промила, ще се наказва с конфискуване на автомобила му в полза на държавата. Същото важи за заловените да шофират след употреба на наркотици. Ако шофьорът не е собственик на автомобила, който управлява, той ще трябва да плати на държавата сума, равна на стойността на превозното средство.

Съдилищата в България вече ще могат да отнемат в полза на държавата автомобилите на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества. Това, което преди година се приемаше като популистка идея на прокуратурата, вече е факт с измененията в Наказателния кодекс, публикувани в брой 67 на "Държавен вестник"

В новата алинея 5 към член 343б от НК са описани няколко случая, при които се стига до конфискация на автомобила. Първият е, ако се шофира с над 1.2 промила алкохол, за което се полагат също 1 до 3 години затвор и глоба от 200 до 1000 лева. Вторият е, ако шофьорът вече е осъждан за шофиране след употреба на алкохол - при повторно нарушение с над 0.5 промила се отнема автомобилът, и се налагат от 1 до 5 години затвор, и от 500 до 1500 лева глоба. Ако се управлява автомобил след употреба на "наркотични вещества или техни аналози", наказанията са конфискация, 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба. При рецидив наказанието е конфискация, 1 до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева. Ако нарушителят не е собственик на управляемия автомобил, може да заплати равностойността му.

Елица Буенова, адвокат при пътнотранспортни произшествия, пък посочи, че става въпрос за "отнемане", а не "конфискуване", като то ще стане факт, когато в съда има влязла присъда. „Това означава, че тогава ще бъдат готови всички кръвни проби и съдът ще е отсъдил на база на събраните доказателства. Въпросът е как точно ще се обезпечи това изпълнение? Защото ако две години чакаме да приключи делото, колата отдавна може да я няма", посочи Буенова. 

„На наша територията няма заловени водачи, употребили алкохол или наркотици, които са собственици на автомобилите, които карат, за да бъдат отнети“, коментира прокурор Илиев.

По думите му промените в НК предвиждат в такива случаи оценител да прави оценка на автомобила и, ако съдът го признае за виновен, да го глоби с равностойността на автомобила. „Такъв е законът и ние ще го спазваме“, посочи още Даниел Илиев.

c