Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Добрич кандидатства за 500 000 евро за проект за корекция на дерето

Община град Добрич подготвя проектно предложение, с което ще кандидатства по Програма Интеррег NEXT „Черноморски басейн“ 2021 - 2027 г. Проектът бе одобрен на днешното заседание на Общинския съвет.

Проектното предложение ще е насочено към интегриране на природосъобразни решения (Nature based Solutions (NbS) в градските райони за повишаване на устойчивостта на градовете към екстремни метеорологични явления.

Партньори в този проект на Община Добрич ще бъдат организации от Румъния /университет и НПО/, Турция /община Чорлу/ и община в Гърция. Максимално допустимият размер на цялото проектно предложение е до 1,5 млн. евро, като всеки партньор осигурява собствен принос в размер на 10% от стойността на бюджета, с който разполага.

По думите на зам.-кмета Павел Павлов, за Община Добрич като водещ партньор са предвидени около 500 000 евро. Най-важната дейност по проекта е пълно проектиране на корекцията на река Добричка и изграждане на пилотен участък на дерето. Предвижда се и наблюдение на територии и сгради в града за предприемане на различни мерки – озеленяване, затревяване и др.

Общата цел на проекта е да се тества иновативен интегриран инструмент, предназначен да осигури доказателства в подкрепа на създаване на градски политики при планирането и прилагането на превантивни природосъобразни решения за справяне с рисковете за градските райони и гражданите, причинени от изменението на климата. Той ще съдейства за насърчаване на ролята на озеленяването на градовете в подкрепа на зелената икономика, подобряване на качеството на живот, опазване на биологичното разнообразие и повишаване на способността на екосистемите да предоставят услуги като намаляване на риска от бедствия, пречистване на водата, качество на въздуха, пространство за отдих и смекчаване на последиците от изменението на климата и адаптиране към него.

c