Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

До края на февруари очакваме да приключим с междинния доклад по проблема с миризмите, каза в Разград министър Юлиян Попов

До края на февруари се очаква да приключим с междинния доклад по проблема с миризмите и да има конкретни предложения за решения, каза в Разград министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. Той, заедно със заместниците си Петър Димитров и Ренета Колева присъстваха на извънредното заседание на Общинския съвет по темата, свързана с мръсния въздух в града. Министър Попов заяви, че по въпроса с неприятните миризми на национално равнище се работи още от самото начало на мандата на правителството. „Най-общите заключения досега са, че това е един много сложен въпрос, който не може да бъде решен от една институция, лесно и еднозначно“, заяви министърът. Той добави, че в доклада, изготвен от широка работна група е включен опитът на 28 държави. „Липсва регулаторна нормативна база, на която да стъпим. Различните държави имат различен подход за проблема с миризмите. Опитът е много разнообразен и различен и се опитваме да го разберем, за да може да го приложим към нашите условия“, отбеляза министърът на околната среда и водите. По думите му целта е след като бъде изготвен докладът да се пристъпи към конкретни предложения за решения за промени, които ще бъдат на различни равнища от различни сектори. „Дали ще има нов закон за миризмите, дали ще са предложения за законодателни промени, какви ще са отговорностите на местната власт и различните министерства, имащи отношение към миризмите“, каза министър Попов. 
Той благодари на Общината и Общинския съвет в Разград за това, че градът и казусът с миризмите е бил един от катализаторите на процеса при подготвянето на междинния доклад. По думите на министъра националният опит с миризмите, базиран в голяма степен на казуса с Разград, ще бъде използван на заседание на Европейския съвет на министрите на околната среда, за да се повдигне този въпрос и да се обсъжда на общоевропейско равнище.  
На заседанието на Общинския съвет беше представен доклад от заместник-министъра на околната среда и водите инж. Петър Димитров, изготвен до министър Юлиян Попов относно извършеното от екипа на министерството по проблема със замърсяването на околната среда в Разград. Докладната за приемане на информацията обаче не беше приета от общинските съветници. Произнасянето по нея беше отложено за следващо заседание на Общинския съвет с мотива тя да бъде разгледана в ресорните комисии, в които да бъдат поканени експерти за допълнителни разяснения на експертната информация в доклада. За БТА министър Юлиян Попов коментира, че отлагането на докладната за друга сесия е позиция на Общинския съвет. „За нас е важно да бъдем открити в работата си, да покажем в каква посока се движим и да получим обратна връзка от Общинския съвет, за да сме уверени, че това което правим е в реалната посока и ако има нещо, което трябва да добавим, е да го направим“, допълни министърът. 
 

c