Петък, 17 май 2024

17.05.2024

Последвайте ни

До края на 2025 година се очаква България да се присъедини към ОИСР, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет

За първи път България има конкретен срок за присъединяването си към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това заяви служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти след срещата си с генералния секретар на ОИСР Матиас Корман, съобщиха от правителствената пресслужба. 
От разговора на служебния премиер Главчев с генералния секретар Корман е станало ясно, че хоризонтът за приемането на страната ни е края на следващата 2025 година.
Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26. 
Димитър Главчев припомни, че България много отдавна е заявила желанието си за присъединяване към ОИСР. В рамките на днешната им среща служебният министър-председател лично е благодарил на генералния секретар на ОИСР Мариас Корман за активния диалог със страната ни по време на неговия мандат. 
По време на разговора между Главчев и Корман стана известно, че България има амбиция тази година да премине през възможно най-голям брой прегледи в комитетите на (ОИСР) и е била изразена надежда присъединителният процес да бъде финализиран във възможно най-кратки срокове.
Служебният премиер посочи, че страната ни има готовност за интензивни преговори. „Стремим се да изпълняваме отправените към нас препоръки“, заяви Главчев.
Димитър Главчев акцентира също върху подкрепата на България към регионалните инициативи на ОИСР и по-специално към Регионалната програма за Югоизточна Европа. Тя насърчава провеждането на реформи в региона, с цел укрепване на частния сектор, привличане на инвестиции и подготовка за страните за членство в ЕС и за прилагане на стандартите на ОИСР.

c