Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

До 300 лева стигна цената на рилските зелници на празника в село Бели Искър

До 300 лева стигна цената на рилските зелници на празника на ястието в село Бели Искър, община Самоков. По традиция празникът се организира в последната събота на юни и събира стотици хора от различни краища на страната.
Тази година в надпреварата за най-вкусен рилски зелник се включиха около 20 участници със зелници. Четири от ястията бяха разиграни на търг, като началната цена на трите най-вкусни започна от 40, 80 и 100 лв. Два от тях бяха закупени от кмета на община Самоков инж. Ангел Джоргов и народния представител Валентин Милушев.
Всички други зелници в състезанието също бяха закупени, а събраната сума ще послужи за благотворителност. Местните жители предвиждат със средствата да бъде облагородена екопътека „Орлови скали“, както и арка на входа на селото.
Жури от кмета на общината, заместник-кмета Станимира Давидова и инженер- технолога Таня Бурназова оцениха зелниците. 
Водещ на събитието бе социологът Мира Радева. Тя връчи на дарителите на празника плакети и грамоти, както и на представителите на общинското ръководство. 
Кметът поздрави присъстващите като каза, че е горд, че за 22-ра поредна година се организира този празник. 
В празничната програма се включиха състави от община Самоков, които също се състезаваха и получиха грамоти и парични награди. 
 
 

c