Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Днес оперната прима Веселина Кацарова ще представи юбилейна оперна гала в родния си град Стара Загора

Оперната прима Веселина Кацарова ще представи днес на сцената на Държавна опера Стара Загора своята юбилейна оперна гала. Това съобщават на официалния сайт на културната институция. Днес тя ще зарадва своите почитатели в родния си град с концерт под съпровода на оркестъра на Старозагорската опера под диригентството на маестро Владимир Кираджиев. 
Кацарова ще представи богата програма от арии, белязали нейната кариера. Сред тях Азучена от операта „Трубадур” на Верди, Принцеса де Буйон от операта „Адриана Лекуврьор” от Чилеа, ария на Сантуца от операта „Селска чест” на Маскани, ария на Далила от операта „Самсон и Далила” от Сен-Санс и Кармен – с две арии – на картите и популярната „Хабанера”. Маестро Кираджиев е включил великолепни оркестрови интермедии и увертюри, които допълват стилната и изискана програма на много специалния за Веселина Кацарова концерт. Зрителите ще се насладят на балетната музика от трето действие на операта „Макбет”, на „La tregenda” от „Вилисите” на Джакомо Пучини, следва любимото Интермецо от „Селска чест”, въведението към трето действие на операта „Кармен” от Бизе и др. 
Веселина Кацарова е родена в град Стара Загора. На 4-годишна възраст започва да свири на пиано. Завършва музикалното училище в родния си град през 1984г. с пиано. След това, в периода 1984-1989, продължава обучението си вече по оперно пеене в Музикалната Академия в София при проф. Реса Колева. Веднага след това е назначена за солистка в Софийската опера и балет, където дебютира в ролите на Розина („Севилският бръснар“, Росини), Дорабела („Така правят всички“, Моцарт), Прециозила („Силата на Съдбата“, Верди). Участва в различни концерти и прави първия си грамофонен  запис на операта „Дама Пика“ от Чайковски с Емил Чакъров. След две години в Софийската опера и балет постъпва като солист в Операта в Цюрих.
От месец октомври 2016 година Веселина Кацарова е артистичен директор на Държавна опера - Стара Загора.
Припомняме, че по време на 53-то издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство, което се проведе в края на м.г. в Стара Загора, Веселина Кацарова проведе поредния си майсторски клас. 

c