Сряда, 17 юли 2024

17.07.2024

Последвайте ни

Директорът на БЧК Добрич: Време е за промяна в отношението към водните спасители

Липсата на достатъчно водни спасители остава една от най-големите грижи за концесионерите и стопаните на морски плажове и басейни през летния сезон. Директорът на Българския Червен кръст в Добрич, д-р Артюн Еринозов, сподели някои важни факти и предизвикателства, свързани с този проблем.

През последните години Българският Червен кръст (БЧК) не се ангажира с охраната на плажове и басейни, а се фокусира само върху подготовката и сертифицирането на кадри за водна безопасност. Всяка година в Добрич завършват между 30 и 50 нови специалисти, а през последните 10 години общият брой на подготвените в региона достига около 500. Тези кадри са квалифицирани както за морски, така и за басейнови условия.

Въпреки наличието на сертифицирани кадри, основният проблем е нежеланието им да работят по специалността. Д-р Еринозов подчертава, че причините за това се крият в отношенията между спасителите и концесионерите, както и в условията на работа.

Специалистите се оплакват от ниското заплащане в сравнение с други сектори на туризма. Освен това, често им се възлагат задачи, които не съответстват на професионалната им подготовка, като например почистване на плажа и подреждане на чадъри и шезлонги.

Този проблем се наблюдава по цялото Черноморие и изисква промяна в отношението към кадрите за водна безопасност. За да се задържат квалифицираните специалисти, фирмите трябва да осигурят адекватно заплащане и добри битови условия, включително настаняване и изхранване. В противен случай, обучените професионалисти ще продължат да търсят работа на други места, включително и в чужбина.

Отсъствието на квалифициран персонал на плажовете и басейните създава сериозни рискове за безопасността на туристите. Според д-р Еринозов, наличието на обучени кадри за водна безопасност е от съществено значение за спокойствието на летовниците и туристите във всички водни зони.

c