Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Десетки свободни работни места в туризма предлага Бюрото по труда в Добрич

Служебният министър на туризма иска законова промяна заради чуждестранните сезонни работници

В края на месец април работодателите в сферата на туризма продължават да търсят работници. Бюрото по труда в Добрич е обявило свободни работни места за десетки кадри в хотелиерството и ресторантьорството.

Към момента се търсят 140 сервитьори и бармани, 86 готвачи, помощник готвачи и работници в кухня, 50 миячи на съдове, над 100 камериерки, 60 администратори, 12 спасители, 29 позиции за пиколо и др.

Кадрите продължават да бъдат най-наболелият проблем на туристическия сектор. Въпросът бе поставен на служебния министър на туризма Евтим  Милошев в срещите му с браншовите организации, които той проведе като министър в първата седмица на поста, информират от министерството. Става въпрос за облекчаване на процедурата по наемане на работници от трети страни в подкрепа на туристическия бранш. 

На първия парламентарен контрол министърът призова българския парламент да предприеме спешни действия и гласува промяна в Закона за чужденците в Република България. Ако промяната бъде приета, ще се удължи  престоят на сезонните работници в България от трети страни – от 90 на 180 дни в рамките на 12 месеца от първоначалната регистрация, без да се налага те да напускат територията на страната, за да кандидатстват за удължаване на визата.

С промените одобрените чужденци от страни извън Евросъюза, в чието лице туристическата индустрия  вижда възможно решение на сериозния проблем с липсата на кадри за летния сезон, ще остават при същия работодател или да го сменят за срока на действие на новия си трудов договор.

„В момента има очакване от пазари на работна ръка, като Непал, Киргистан, Индия", каза министърът пред БНТ.

 

c