Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Деница Сачева, ГЕРБ-Добрич: Още милиони за избори е безотговорност към реалните проблеми на хората

Заместник-председателят на Парламентарната група на ГЕРБ-СДС, народен представител от Добрич и областен координатор на ГЕРБ Деница Сачева

От дистанцията на три седмици след изборите какво може да се каже към днешна дата – ще има ли правителство?

Тази седмица предстоят лидерски срещи, които ще предопределят какво ще се случи на практика с първия и втория мандат. Разбираемо погледите са фокусирани върху първата и втората политическа сила. Дотолкова, доколкото колегите от Продължаваме промяната - Демократична България също твърдят, че трябва да има редовно правителство и очевидно е към този момент, че те разчитат именно на подкрепата на ГЕРБ-СДС, за да се случи такова правителство, по-скоро смятам, че трябва да бъде намерена формулата за правителство. Мантрите за това „Никога с ГЕРБ” в първия мандат, но „всичко, което трябва да постигнем във втория мандат ще го постигнем с ГЕРБ, звучат несериозно. Не е уважение към избирателите, а по-скоро подценяване на интелекта на избирателите, ако някой смята, че чрез подобен трик с първи или втори мандат може да избяга от отговорност. Защото това, което се случва в момента в страната, е изключително притеснително. Първо бяха изнесени тревожни данни за публичните финанси. Второ, държавата драстично закъснява по изпълнение на ангажиментите по оперативните програми и по Плана за възстановяване и устойчивост. Това е важно не заради Европейския съюз, а заради нас и нашето икономическо развитие. Държавата изостава и от много други процеси, които се случват глобално и за коитосякаш се правим в момента, че не съществуват, защото непрекъснато сме в избори. Имам предвид трансформациите, свързани с пазара на труда, навлизането на изкуствения интелект все повече в много сфери на обществения живот. Всичко това са важни теми, които не са без значение за бъдещото развитие на страната. А, ние непрекъснато даваме още и още пари само за избори. Това хората няма да го простят, защото никой не би следвал политици, които гледат само в пъпа си. Така че, аз по-скоро смятам, че малкото времето преди връчването на първия мандат ще бъде използвано ефективно от политиците, за да обмислят много добре рисковете и заплахите. Но, не за собствения си имидж, а за България, а оттам и за своето собствено съществуване, ако продължават да не поемат отговорност за управлението на страната.

Това, което се чу до момента, е, че има общи политики, по които може да се работи, но ПП-ДБ никога няма да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС. Напротив, ГЕРБ-СДС трябва да подкрепи правителство на ПП-ДБ. Има ли политическа логика в това?

Няма. Отново е плъзгане по повърхността. Продължаваме промяната трябва да решат защо са в политиката, каква е причината те въобще да се занимават с политика. Ако причината е била да „изчегъртат ГЕРБ”, то те се провалиха. Няма изчегъртване на ГЕРБ такова, каквото те очакваха – пълно заличаване на всички политици в ГЕРБ. Защото ГЕРБ е системна политическа партия.Може да е правила грешки във времето на своето съществуване, но се е утвърдила като политическа сила. Има политически успехи, управлявала е държавата в изключително трудни времена, включително и на кризи. Успяла е да задържи публичните финанси стабилни и същевременно да направи така, че да преминем и през финансовата криза 2009 г., и впоследствие през още няколко кризи, включително Ковид кризата. Така че, няма как да продължават да съществуват единствено и само на базата на отрицанието. Ако ПП съществува в политиката, за да постигне конкретни политики, то е ясно, че в най-голяма степен може да се търси съгласие именно с ГЕРБ –СДС - и по темите, свързани със съдебната реформа, и по тези за европейското бъдеще на България, на еврозоната, Шенген, по отношение на войната в Украйна, на евроатлантическата ориентация на България. Те няма на кого друг да разчитат за постигане на тези цели и политики. Те или не искат да управляват и да постигат цели и политики, или съществуват просто, за да са непрекъснато на избори, което е една сама по себе си безсмислена за политически субект цел.

Ако това поведение все пак продължи, въпреки че лидерските срещи предстоят, стои ли на дневен ред друга формула за съставяне на правителство с мандата на ГЕРБ?

Всички формули за създаване на правителство са валидникъм днешна дата. Искаме първо да изчерпим варианта с тази формула, която би могла да даде най-голяма стабилност. Нормално е да търсим разговори първо с втората по големина политическа сила, защото така бихме създали най-солидно мнозинство и бихме обединили в най-голяма степен вота на хората от последните избори. От друга страна, ако все пак този политически инат продължи, сме готови, както да проведем разговори с другите политически сили, така и да предложим правителство на малцинството и, разбира се, като краен вариант експертно правителство.

Все пак не е изключен вариантът за избори през юли. До какво ще доведе това за страната предвид финансовото състояние на държавата и тенденциите в тази връзка?

Това би било изключително зле, не само за финансовото състояние на страната, но и за демокрацията и за институциите. Виждате, че паралелно се развиват много други сюжети. От една страна, ако имаме толкова бързи избори, това означава, че ще влезем в тези избори с доста популистки бюджет.На второ място означава допълнителни дългове за страната, допълнителни заеми, лихви. Към този момент вече трябва да изплащаме лихви на стойност 4,5 млрд. лева, което е стойността на две магистрали или ремонтите на почти всички училища в България. Изхарчили сме вече 500 милиона лева за избори. Предстои да изхарчим вероятно още 70-80 милиона лева за местни избори. Ако към това добавим още милиони за нови предсрочни парламентарни избори, това е изключително безотговорно към хората, които имат реални проблеми и очакват държавата да работи за подобряване на инфраструктурата, на адекватността на образователната, здравната система и т.н. Когато има толкова много безплодни парламенти, това налива масло в огъня на екстравагантни промени като президентска република например. Която в никакъв случай не би била добра за България. Защото за състоянието на страната ни в момента, парламентарната  демокрация е най-доброто управление колкото и трудности да има по отношение на прилагането й.

Със сигурност през есента предстоят местни избори. ГЕРБ-Добрич готви ли се за тях?

Да, имаме вече няколко срещи, които посветихме на местните избори. Правим анализ и на изборните резултати. Опитваме се да преценим за всяко от населените места какъв би бил най-добрия профил на успешния кандидат за кмет, така че да можем да излезем с нашите решения. Надявам се, до края на лятото това да стане. Междувременно трябва да обръщаме внимание и на това, че хората в по-малките населени места имат изключително конкретни, прагматични проблеми. На тях е „дошло до гуша” от голямата политика. И биха искали да чуят съвсем ясни и точни послания, най-вече свързани с подобряване на инфраструктурата, подобряване на средата за живот и теми, които са свързани с демографската политика, най-вече с това как да има повече деца и как повече млади хора да остават по местата, където се раждат и учат. 

 

c