Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Делото за геноцид на Южна Африка срещу Израел поставя началото на съдебна битка с високи залози в най-висшата съдебна инстанция на ООН

Република Южна Африка (РЮА) заведе дело в най-висшата съдебна инстанция на ООН, в което се твърди, че израелската военна кампания в Газа е равносилна на геноцид.
Внасянето на обвинението и решението на Израел да се защитава в Международния съд поставят началото на битка с високи залози пред съдийската колегия в Голямата зала на правосъдието.
Делото вероятно ще се проточи с години. В основата му е Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид от 1948 г., създадена след Втората световна война и Холокоста.
Конвенцията определя геноцида като действия, например убийства, "извършени с намерението да бъде унищожена, изцяло или частично, национална, етническа, расова или религиозна група".
Ето и някои допълнителни подробности за делото и неговите последици.
Във внесения от РЮА обвинителен акт от 84 страници се казва, че действията на Израел "са с характера на геноцид, защото целта им е да бъде унищожена значителна част" от палестинците в Газа. В документа се отправя искане към Международния съд, известен също като Световен съд, да постанови поредица от правно обвързващи решения. Иска се съдът да обяви, че Израел "е нарушил и продължава да нарушава задълженията си съгласно Конвенцията за геноцида" и да бъде наредено на израелската страна да прекрати военните действия в Газа, които са равносилни на нарушения на конвенцията, да бъдат заплатени репарации, както и да бъде осигурено възстановяване на разрушенията в Газа.
В обвинителния акт се твърди, че геноцидните действия включват убийства на палестинци, причиняване на сериозни психически и телесни увреждания и умишлено причиняване на условия, целящи "да доведат до физическото им унищожение като група". В него се посочва и че изявленията на израелски официални лица изразяват намерение за геноцид.
РЮА твърди, че съдът има юрисдикция, защото и двете страни са подписали Конвенцията за геноцида. В деветия член на конвенцията се казва, че споровете между страните относно конвенцията могат да бъдат отнесени към Международния съд.
Мнозина южноафриканци, включително президентът Сирил Рамапоса, сравниха политиките на Израел относно палестинците в Газа и на Западния бряг с някогашния режим на апартейд в РЮА, при който е имало расова сегрегация. Израел отхвърля подобни твърдения.
Правителството на Израел бързо отхвърли обвинението в геноцид. В изявление на министерството на външните работи се казва, че делото на РЮА няма правно основание и представлява "отвратителна и нагла експлоатация" на съда.
Ейлон Леви, служител в канцеларията на израелския премиер, във вторник обвини РЮА, че "предоставя политическо и правно прикритие" на атаката на "Хамас" от 7 октомври, която предизвика израелската кампания. Той обаче потвърди, че Израел ще изпрати правен екип в Хага, "за да развенчае абсурдната кръвна клевета на Южна Африка".
Израелски официален представител каза, че страната, която в миналото е игнорирала международните трибунали, е решила да се защитава по няколко причини. Сред тях са ролята на Израел в застъпването за оригиналната конвенция за геноцида след Холокоста, както и вярата му, че "имаме силни аргументи". Той говори при условие за анонимност, тъй като става въпрос за обсъждания зад затворени врата.
Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща да продължи с войната, докато групировката "Хамас" не бъде смазана и повечето от стоте заложници, които все още са държани от военната групировка в Газа, не бъдат освободени. По думите му това би могло да отнеме още няколко месеца.
Във внесения от РЮА обвинителен акт е включено искане към съда спешно да издаде правно обвързващо временно нареждане Израел "незабавно да прекрати военните си операции в и срещу Газа".
Такива заповеди, известни като временни мерки, остават в сила до приключване на делото. Те са правнообвързващи, но невинаги се изпълняват. През 2022 година Украйна заведе дело за геноцид срещу Русия и съдът нареди на Москва незабавно да прекрати инвазията си. Заповедта бе игнорирана и смъртоносните удари продължават.
Съдът скоро ще насрочи публични изслушвания. Адвокатите на РЮА и Израел могат да представят аргументи. На съдиите, които са от страни по целия свят, вероятно ще им трябват няколко дни или седмици, за да се произнесат по предварителните мерки.
След това съдът ще започне дългия процес по разглеждане на цялото дело.
Израел би могъл да оспори юрисдикцията и да поиска делото да бъде прекратено преди адвокатите да започнат да спорят. Други страни, които са подписали конвенцията за геноцида, също биха могли да подадат молби за представяне на становища.
Други две дела за геноцид също са в програмата на натоварения съд. Делото, заведено от Украйна малко след началото на руската инвазия, обвинява Москва, че е започнала военната си операция въз основа на изфабрикувани твърдения за геноцид и обвинява Русия, че планира актове на геноцид в Украйна.
Друго текущо дело е свързано с Гамбия - действаща от името на мюсюлманските страни - която обвинява Мианма в геноцид срещу мюсюлманското малцинство рохинги.
В предишно дело, заведено от Босна, съдът през 2007 г. постанови, че Сърбия "е нарушила задължението за предотвратяване на геноцид… по отношение на геноцида, случил се в Сребреница през юли 1995 година". Съдът отказа да нареди на Сърбия да изплати компенсации. Хърватия също заведе дело срещу Сърбия през 2015 г., но Световният съд постанови, че Сърбия не е нарушила конвенцията в този случай.
Хага се нарича международният град на мира и правосъдието. Там се намира не само Международният съд, но и Международният наказателен съд, базиран на само няколко километра от него, близо до брега на Северно море.
Двете съдилища имат различни правомощия.
Международният съд, чието първо заседание е през 1946 г., когато светът излиза от кръвопролитията на Втората световна война, се произнася по случаи между държави. Често става въпрос за спорове за сухопътни и морски граници, както и разногласия относно тълкуването на международни договори.
Международният наказателен съд е много по-млад. Той започва работа през 2002 г. с възвишената цел да се сложи край на глобалната безнаказаност на зверствата. За разлика от Международния съд, той има за цел да търси наказателна отговорност от физически лица за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството.
Международният наказателен съд провежда разследване на израелско-палестинския конфликт, започнало по време на последната война в Газа. Засега той не е издал заповеди за арест.
Прокурорът от Международния наказателен съд Карим Хан миналия месец заяви, че разследването на възможни престъпения на бойци от "Хамас" и израелските сили "е приоритет за моята канцелария".
Два вече несъществуващи трибунала на ООН също водят знакови дела за геноцид.
Международният наказателен трибунал за бивша Югославия осъди редица високопоставени босненски сърби, включително бившия президент Радован Караджич и военният му ръководител генерал Радко Младич заради ролите им в клането на повече от 8000 мъже и момчета в босненския град Сребреница през юли 1995 година. Както Караджич, така и Младич получиха доживотна присъда.
Международният наказателен трибунал за Руанда осъди редица лидери, свързани с геноцида в африканската страна през 1994 г., когато бяха избити около 800 000 души, предимно от етноса тутси. (БТА)
(Превод от английски език: Владимир Арангелов)

c