Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Дано имаме избран председател на СОС този четвъртък, за да тръгне работата, каза кметът на София

Надеждите са ми, че този четвъртък е успеем да направим прогрес, дано имаме избран председател на Столичния общински съвет (СОС), за да тръгне работата. Това каза кметът на София Васил Терзиев на пресконференция в Столичната община в отговор на въпрос относно избора на председател на Съвета.
Според Терзиев все още не може да се говори за каквото и да било управленско мнозинство. Приоритет номер едно е да "отпушим" работата на СОС и да продължим да търсим стабилна управленска конструкция, каза кметът. Софиянци ги интересуват решенията за града, има разбиране, че трябва да се фокусираме върху нуждите на тези, които са ни избрали, отбеляза столичният кмет. Той каза, че се дискутират всички варианти, изпробват се всички възможности. "Все се намира повод обаче, от страна на опозицията, че не може така, не може иначе, не може с този, не може с онзи. Намира се повод да няма напредък, за да се каже, че те не умеят да намерят мнозинство и не се справят с управлението", заяви Васил Терзиев. Според него трябва да се подходи отговорно към управлението на града. Обсъждат се имена, начини, по които те могат да работят за града, обсъждат се идеи, свързани с ротация, само и само да се случат нещата. "От ГЕРБ продължават да не искат да си говорят с нас. Никога не сме спирали да ги каним и да искаме да има диалог", каза още столичният кмет.
Той каза, че е част от процеса и усилията за намиране на консенсус и благодари на Вили Лилков, който лансира идеята за избор на временен председател. За шести път ще видим дали тези, които търсят решение, ще успеят да го намерят. Други постоянно казват "не, не ни поканихте правилно, както трябва, когато трябва" и бягат от отговорност, така саботират работата на СОС, каза столичният кмет.
Относно бюджета на София Васил Терзиев увери, че се работи по него и той ще бъде внесен до 29 януари, но подходът е различен. "Вместо както преди – споделяне проформа на две страници с приходи и разходи за обществено обсъждане, които никой не разбира, сега ние ще публикуваме всички прилежащи документи, всички таблици, списъци, презентации, за да може всеки, който го интересува как се харчат парите на града, да се запознае в подробности", заяви Васил Терзиев. Ще се отделят средства за детски градини, спорт, култура, обекти за проектиране, имаме много проекти в районите и на централно ниво, имаме готовност за тяхното изпълнение, каза още столичният кмет.

c