Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Даниил ще е достоен български патриарх, казаха миряни от Видинска епархия

Делегатите от Патриаршеския избирателен църковен събор избраха Даниил за български патриарх и софийски митрополит. До този момент той беше Видински митрополит. Според миряни от епархията Даниил ще бъде достоен патриарх, въпреки че няма да му е лесно.
Откакто е Видински митрополит в епархията се развива силна социална дейност. Всяка неделя в митрополитския храм се приготвя и раздава храна на нуждаещи се, отбелязаха миряни. Други заявиха, че са ремонтирани много храмове. Реновира се храмът "Св. Николай Мирликийски", започна ремонт на катедралния храм "Св. Димитър Солунски", който е вторият по-големина в България.
"Слава на Богa! Той е истински монах и държи на чистотата на православието. Няма да се поддаде на временните влияния, било то политически или църковни желания за власт. С живота си дядо Даниил доказва, че обича Христос. Той има желание да изгражда църковна общност, да привлича хората към Христос. Това е най-важното за един духовник, митрополит и патриарх. За да си патриарх преди всичко трябва твърдост и милост към хората и към всичко, както и милост и деликатност. Бог да дава мъдрост на нашият патриарх" , каза за БТА архимандрит Самуил, предстоятел на катедралния храм "Св. Димитър Солунски".  
Много се радвам, че избраха дядо Даниил за български патриарх, но лично малко съжалявам, защото той няма да бъде толкова често сред нас, каза Цветана, която работи в катедралния храм във Видин.

c