Събота, 04 май 2024

04.05.2024

Последвайте ни

Д-р Артюн Еринозов: Добро трябва да правим на всеки, който се нуждае от това

Д-р Еринозов е директор на ОС на БЧК в Добрич

В деня, в който отбелязваме Световния ден на добротата попитахме д-р Артюн Еринозов, директор на ОС на Български Червен кръст в Добрич, какво е доброто и до какво води то, как се живее с професията "доброволец", за поговорката "Няма ненаказано добро", вдъхновението и кой е "добър човек".

Д-р Еринозов е потомствен наследник на Еранос Ераносян, който прави геройски подвиг при легендарното Каварненско въстание от 1877 година. Артюн Еринозов е доктор от със специалност "Медицина" от Медицински университет Варна и със защитена специалност по "Организация и управление на здравеопазването" с медицински стаж от над 20 години и от 25 години е директор на Областния съвет на БЧК в Добрич.

През битието си като професионален доброволец участва в десетки ежегодни инициативи и взема активно участие акции при кризисни ситуации в Добрич и региона.

Какво е доброто и до какво води то?

“Доброто” е да свършиш нещо в полза на някой друг и то винаги се мултиплицира – ако ти си направил добро на някой човек, то би трябвало този човек също да се отплати със същото към други.

Имате професия доброволец – как се живее с това?

Доброволец е едно понятие, съдържанието на което е високата ценностна система. Това означава безвъзмездно да даряваш от собствения си труд в полза на този друг, който се нуждае от дейност, труд или посвещение. Разбира се, абсолютно безвъзмездно от човека доброволец.

Защо битува поговорката "Няма ненаказано добро"?

Така е, наистина, и аз понякога съм се замислял. Може би е някаква философия тази поговорка, но във времето назад народът, явно от натрупан опит или от наблюдение е стигнал до този извод. Аз лично съм резервиран, защото, обикновено човек получавайки добро е нормално да се отплати с добро и в този смисъл е разминаването.

Какво правите, за да вдъхновите повече хора да се включат в доброволческата дейност?

Разбира се, че онова, което вършим трябва да стига до повече хора и по този начин, показвайки личен пример, би трябвало да разплава другите хора, което са видели това и те да доброволстват и по някакъв начин да заразява.

Кой е "добър човек" и на кого правим и трябва да правим добро?

Човек трябва да е добър и той се ражда с такива ценностна система, но в какво се превръща след това е друга тема. Добрият човек си личи. Когато човек върши доброта, той не подбира хората, неговото добро е насочено към онези, които имат нужда. Добро трябва да правим на всеки, който се нуждае от това, без значение от неговата възраст, пол, религия и етнос.

Автор: Преслав Нейчев

 

c