Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Чуждестранни дипломати и опозицията в Кения реагираха остро на насилието при последните протести срещу увеличението на данъците

Чуждестранни посланици и дипломати в Кения от страни, сред които Великобритания, САЩ и Германия, направиха днес съвместно изявление, че са силно загрижени от насилието при последните протести срещу увеличението на данъците в страната, предаде Ройтерс.
"Съжаляваме за трагичната загуба на човешки живот и получените наранявания, включително при бойна стрелба", се казва в изявлението.
Лидерът на опозицията в Кения Раила Одинга поиска незабавно прекратяване на насилието към протестиращите срещу законопроекта за увеличението на данъците и призова за диалог и международна намеса, предаде кенийската телевизия "Кей Ти Ен нюз".
Червеният кръст на Кения съобщи, че автомобилите му са били нападнати по време на демонстрациите срещу увеличението на данъците, при което негови служители и доброволци са ранени.
САЩ отблизо следят ситуацията в Найроби, където полицията откри огън по демонстранти, опитващи се да щурмуват парламента на Кения, като призовават за спокойствие, съобщи говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом.
Кенийската активистка Аума Обама, полусестра на бившия президент на САЩ Барак Обама, е била сред протестиращите, които днес бяха разпръснати със сълзотворен газ при демонстрациите пред сградата на парламента в Найроби, предаде американската телевизия Си Ен Ен, излъчвайки кратко интервю с нея, в което репортер на телевизията я пита защо е там.
"Тук съм, защото - вижте какво се случва. Младите кенийци демонстрират в защита на правата си. Те протестират със знамена и плакати. Вече дори не мога да виждам", каза тя, започвайки да кашля и да пази очите си от разнасящия се наоколо сълзотворен газ.
Кенийски войници ще бъдат разположени в помощ на полицията, за да овладеят ситуацията, обяви правителството.
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш междувременно призова силите за сигурност да спазват правото на хората на мирен протест.
 

c