Неделя, 19 май 2024

19.05.2024

Последвайте ни

Четирима убити и 12 ранени при руска атака с дронове по Харков, съобщават местните власти

Четирима души загинаха, а най-малко 12 бяха ранени при удари с дронове по украинския град Харков, предадоха световните агенции, като се позоваха на ръководителя на областната администрация на града Олег Синегубов. 
Сред жертвите има трима служители на спасителните служби. Те са били убити, когато да се притекли на помощ на пострадали при удар с дрон в гъстонаселен квартал на града. Тогава бил нанесен втори удар, при който загинали тримата спасители.
Четвъртата жертва е от друг жилищен район на Харков.
През нощта Русия е атакувала Украйна с 20 дрона, от които 15 са били насочени на няколко вълни към Харков. Украинската противовъздушна отбрана е успяла да неутрализира 11 вражески дрона.
При ударите по Харков е била извадена от строя и енергийна инфраструктура и около 350 000 души са останали без ток в града, предаде Ройтерс, като се позова на министерството на енергетиката на Украйна.
В Сумска област при руски обстрел е загинал служител от газоразпределителна станция, предаде Франс прес.
Същевременно назначените от Русия власти на районите под руски контрол в украинската Херсонска област обявиха, че там при удар с украински дронове са загинали двама души, предаде Ройтерс.
Назначените от Русия власти на Донецка област съобщиха и за един загинал при украински обстрел по град Донецк, предаде Ройтерс. Трима души са били ранени, допълва ТАСС.
Високоволтова захранваща линия за Запорожката ядрена централа също е била извадена от строя, но причините за това засега са неизвестни, заяви контролираната от Русия управа на централата, предаде Ройтерс. Няма промяна в радиационния фон. Инцидентът се разследва.
Централата не работи, но разчита на външно електроснабдяване за охлаждане на радиоактивните материали в нея.
 

c