Събота, 29 юни 2024

29.06.2024

Последвайте ни

Четирима полицаи са уволнени от структурите на МВР, а деветима са с наказание порицание, след протеста срещу БФС, каза премиерът Денков

Четирима полицаи са уволнени от структурите на МВР, а деветима са с наказание порицание, след протеста срещу Българския футболен съюз (БФС). Това каза министър-председателят Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани и медии по време на живо излъчване във Фейсбук.
Промените в Конституцията осигуряват независимост при избора на съдиите и кариерното израстване, независимост при избора на Висшия съдебен съвет, както и отчетност и възможности за обществен контрол върху главния прокурор, при намалени негови правомощия по отношение на командването на кариерното израстване на останалите прокурори, коментира Николай Денков.
Според него е задължително прокуратурата да има отчетност и да има контрол върху работата ѝ. В случая най-добрият начин е този контрол да бъде осъществяван през Народното събрание, смята той.
До края на март ще има решение на Министерския съвет, което не само ще балансира между различните институции, но също така ще балансира какви са нивата в дадена институция, отговори Денков на въпрос за повишението на заплатите в Националния статистически институт. Той обясни, че на места има големи различия между младите и опитните специалисти.

c