Понеделник, 02 октомври 2023

02.10.2023

Последвайте ни

Четири маршрута ще активират културния туризъм в Община Добричка и румънската Хършова

Четири туристически маршрута ще свързват два трансгранични региона – община Добричка и румънската Хършова. Маршрутите са продукт на съвместния проект „Хършова -Добричка, Заедно по красивия път на устойчивото развитие чрез трансгранична култура“, който се финансира по трансграничната програма ИНТЕРРЕГ Румъния-България.

Целта е да се съживи трансграничният регион, в който съществуват богати културни и туристически ресурси, но липсват туристи. Идеята на проекта е да се стимулира туризмът и същевременно да се допринесе за опазването на културното наследство в двата региона.

Първият маршрут е религиозен и е подходящ за туристи с интерес към религиите и историческото им развитие по места. В област Добрич са включени православните храмове, арменската църква и джамията в град Добрич, Манастир „Св. Пророк Илия“ и Двуобредно светилище „Мустафа Канаат – Св. Илия“, Скален манастир „Гяур евлери“, Балик, Тервелско, Теке „Ак Язълъ Баба – Св. Атанас“, Оброчище, Балчик, Храмът на Богинята майка – Кибела, Балчик, Турска баня „Хамам“, Каварна, Скална църква „Св.св. Константин и Елена“, Каварна, и др. Сред обектите в Румъния са Джамия Султан Есмахан, Мангалия, Касиански манастир, Търгушор, Църква на Св. императори Константин и Елена, Хършова, Скални църкви, Мурфатлар, и др.

Вторият маршрут е културно – етнически и акцентира върху аспекти на културата, историята, бита и многовековното съжителството на многообразие от етноси в региона. Включени с следните обекти: Архитектурно-етнографски музей на открито „Старият Добрич“, Къща музей „Адриана Будевска“, Експозиция „100 години песента на колелетата“, Добричка, Старият дъб, гр. Тервел, Крепост „Залдапа“, Крушари, Природен и исторически резерват „Калиакра“, Каварна, Архитектурно-парков комплекс „Двореца“, Балчик, и др. Сред румънските обекти са Укрепление „Овидиус“, езеро Сютгьола, Крепост и музей „Карсиум“, Хършова, Музей „Аксиополис“, Чернавода, DAPYX – Фестивал на игрите и историческите възстановки, Меджидия, и др.

Третият маршрут е кулинарен маршрут – местна храна и музика. Той представлява организирани художествени събития и презентации и дегустации на храни и напитки, специфични за района и улични фестивали за храна. Маршрутът включва Празник на гърнетата, Крушари, Национален фестивал на лавандулата, Генерал Тошево, Фолклорен събор „Песни и танци от слънчева Добруджа“, Дебрене, Фестивал на цацата, Кранево, Миден и рибен фест, Каварна, Празник на пъпеша, Българево и др. В румънския списък са Рибната борса на Матей, Аджиджа, Фестивал на културния риболов, с. Гиндарещи, Винарска изба „Виишоара“, с. Виишоара, и др.

Четвъртият маршрут е наречен „Природа, приключения и екстремни спортове“. Той предлага прекарване на активна почивка, комбинирана с обекти, които носят на туристите голямо разнообразие от дейности, така че те да могат да практикуват или да се запознаят с различни спортове. В българската част са включени Традиционни народни и мазни борби, Бенковски, Лечебен камък, Фелдфебел Денково, Морски дълбини край Калиакра, Каварна, голф игрищата в района, и др., а в румънската - Лиману (ветроходство), Ефорие Норд (подводно гмуркане), Палазу Мик (делтапланеризъм), Пещарата Ла Адам (пещернячество) и др.

Проектът е на стойност 1,4 млн. евро, стартира през 2018 година и трябва да приключи през септември 2022 г.

Дейностите по нега са:

·         Разработване на обща стратегия за валоризация на културното наследство

·         Организиране на трансграничен фестивал: „Добруджа с елек и престилка“ в Хършова, Румъния

·         Организиране на обучение в областта на културния туризъм

·         Промотиране и насърчаване превръщането на фолклорния фестивал „Песни и танци от Слънчевa Добруджа“ в с. Дебрене, България в трансграничен

·         Модернизиране на Дом на културата Хършова чрез ремонт и оборудване, специфично за културните дейности

·         Модернизация на две читалища:  „Нов живот – 1941 г.“ в с. Черна и на читалище „Светлина – 1940“ в с. Ловчанци чрез ремонт, обзавеждане и оборудване

„Разработената стратегия е израз на стремежа на ръководството на Община Добричка да популяризира природата, селския бит, автентичните песни и танци и да се споделят богатствата на общината. Културата е това, което събира хората. Културата е мир и развитие и ние оценяваме това особено сега“, заяви по време на презентацията на постигнатото по проекта кметът на Община Добричка Соня Георгиева. На събитието в Търговско-промишлената палата присъстваха и гости от Хършова.

53-тото издание на фестивала в Дебрене ще се състои на 25 юни. За втора година в него ще участват и фолклорни формации от Хършова. Подобно събитие ще се проведе в Румъния на 8, 9 и 10 юли.

 Повече за проекта вижте на cbc-culture.eu

c