Сряда, 14 август 2024

14.08.2024

Последвайте ни

Четири години, откакто Covid 19 отне живота на кардиолога д-р Ивелин Марков от Добрич

Той бе първият лекар в областта, изгубил битката с коронавируса. Последваха още медици, учители, общественици и стотици граждани

Преди четири години на 70-годишна възраст почина уважаваният лекар от Добрич, кардиологът д–р Ивелин Марков. Той получи остро усложнение и беше интубиран, след като дни по-рано тестът му за COVID 19 e бил положителен. Не е имал сериозни придружаващи заболявания. От 1992 г. до 2001 г. е управител на Първа градска поликлиника, а след това на "ДКЦ-І Добрич" ООД. До смъртта си е работил като кардиолог там. Д-р Марков имаше и политическа кариера, през 90-те години той бе лидер на СДС-Добрич.

Д-р Марков бе първият медик в област Добрич, загубили битката с Covid-19. В месеците след това коронавирусът отне живота и на други лекари. Повечето от които при изпълнение на професионалния и морален си дълг –д-р Николина Кулева от Дома за медико-социални грижи за деца, видният невролог д-р Ганка Андреева, дългогодишният управител на Работническа поликлиника, а след това експерт в РЗИ и РЗОК д-р Иван Димитров, д-р Евгени Тодоров, лекар на 26-и Разузнавателен авиационен полк Добрич. Битката с коронавируса изгуби и Даниела Христо Василева, работила като медицинска сестра във филиала на Центъра за спешна медицинска помощ в Генерал Тошево.

Коронавирусната пандемия отне живота и на много обществени личности в областта, сред които секретарят на Община Каварна Дарина Колишева, съпругата на д-р Иван Димитров – дългогодишният преподавател по български език и литература в ПМГ „Иван Вазов“ Весела Димитрова, съдия Веселин Монов от Добрич, бил два мандата административен ръководител на Районен съд – Добрич. След тежка борба с коронавируса, от този свят си отиде и добричкият художник Кирил Петров., както и много други.  

c