Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

БСП възразява срещу избора с подкрепата на ГЕРБ на двама вместо на един представител в Управителния съвет на Сдружението на общините

БСП възразява срещу избора с подкрепата на ГЕРБ на двама вместо на един представител в Управителния съвет на Сдружението на общините. Това се посочва в позиция на Изпълнителното бюро на "БСП за България", разпространена от пресцентъра на партията. От левицата определят поведението на ГЕРБ като "поредно скандално погазване на правилата" при структурирането на Управителния съвет на Сдружението на общините.
В позицията се припомня, че по правила и ред, приети от самото сдружение, БСП има право на свой представител от Югозападен регион.  "Изпълнителното бюро на БСП  издигна за кандидат кмета на Дупница Първан Дангов. В пълен разрез с  принципите на демократичната и правова държава, грубо газейки правилата на самото сдружение на общините, ГЕРБ издигнаха и избраха кмета на Перник Станислав Владимиров, подкрепен от тях на изборите. Така ГЕРБ ще имат двама представители, отнемайки едното място на опозицията", се посочва в позицията.
От БСП твърдят, че представител на ГЕРБ е звънял и упражнявал натиск върху кметове как да гласуват и декларират готовност да внесат отново кандидатурата на Първан Дангов на Общото събрание на общините. 
Искаме възстановяване на демократичното начало, правовия ред и европейския облик на България, където не се налагат силово диктаторски подходи, заявяват от левицата. 
В първата седмица на януари Общинският съвет във Варна взе решение председателят на Общинския съвет - Христо Димитров да представлява местния парламент в Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България. 

c