Събота, 29 юни 2024

29.06.2024

Последвайте ни

Близо 8,7 млн.лв. ще вложи ЕВН през 2024 г. за подобряване на електропреносната мрежа в област Сливен, съобщиха от областната администрация

Близо 8,7 млн. лв. ще вложи ЕВН през 2024 г. за подобряване на електропреносната мрежа в област Сливен. Това съобщиха от областната администрация след среща на областния управител Маринчо Христов с представители на дружеството. Инвестициите ще бъдат насочени към повишаване сигурността на захранване, в т.ч. за реконструкцията на мрежи със средно и ниско напрежение, с което очакванията са за трайно намаляване на загубите по мрежата.
В област Сливен функционират два кризисни енергийни центъра, осигурена е техника, както и подготвени специалисти, които да работят на терен при извънредни ситуации, информират от ЕВН.
Областният управител инж. Маринчо Христов поиска да бъде обърнато внимание на проблема с пренатоварването на електропреносната мрежа в малките населени места по време на по-големи празници, което води до липсата на ток за много домакинства. От областната администрация са предложили дружеството да осъществява контрол на фирмите  за поддържане на просеките на въздушните проводи, защото изсечената растителност попада във водосборни участъци, като при обилен дъжд клоните затлачват дерета, преливници, навлизат и в чашата на язовирите. Друго предложение касае част от трафопостовете на дружеството, които са в имоти държавна собственост. За облекчаване на процедурите по присъединяване на нови потребители и поддържане на трансформаторите се предлага дружеството да започне процедура по придобиване на терените.
Както БТА предаде, последната мащабна авария, оставила без електричество редица населени места в областта, бе през ноември, м.г., когато силен вятър скъса електропроводниците.

c