Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Бизнесмен от Добрич осъди прокуратурата за незаконен арест и обвинение

Съдът осъди Прокуратурата да изплати на Люцкан Малджиев 10 400 лева, близо 2500 лева лихви и разноските по делото. Той иска по-голямо обезщетение

С решение на Районния съд в Добрич бизнесменът Люцкан Малджиев осъди прокуратурата заради неоснователно повдигнати на 5 май 2020 г. обвинения за извършено престъпление. Той е бил обвинен за  грубо нарушаващи обществения ред и повреда на чужда движима или недвижима вещ. Съдът му е присъдил обезщетение в размер на 10 400 лв. за неимуществените вреди, претърпени в резултат на  неоснователно повдигнати. Освен това държавното обвинение трябва да му плати и законната лихва върху главницата от 14.07.2022 г. до окончателното й изплащане. Съдът отхвърля иска за горницата над присъдената сума до претендирания размер от 25000 лв. И осъжда Прокуратурата да му плати разноските по делото. Решението подлежи на  въззивно обжалване пред Добрички окръжен съд в  двуседмичен  срок от връчването му на страните.

Според Люцкан Малджиев обвинението срещу него е било поръчка от висши полицейски служители в Добрич.

Пред Про Нюз Добрич той разказа, че на 4 май 2020 година е задържан от служители на Първо Районно управление. На следващия ден е привлечен в качеството му на обвиняем по две обвинения- хулиганство и повреда на чужда вещ, от разследващ полицай Павлина Великова. Обвинител е младши прокурор Даниела Тепавичарова. Наложена му е мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 10 000 лева.

„Бях задържан неправомерно и незаконосъобразно за 24 часа. Обжалвах гаранцията, като от Районен съд Добрич тя беше променена в най-леката мярка „подписка“, защото по делото нямаше никакви доказателства за извършено престъпление. Освен това, тази гаранция беше прекомерна, защото аз не отговарям на условията за вземане на тежка мярка за неотклонение, при условие, че нито съм осъждан, нито имам криминални регистрации. Имам постоянен адрес, постоянна работа. Два дни по-късно в Добрич беше арестуван лекар и обвинен в разпространение на детска порнография, което е доста по-тежко престъпление. Но на него беше взета доста по-ниска гаранция от моята“, коментира Малджиев.

След това Даниела Тепавичарова е преместена в София и делото е разпределено на друг прокурор.

„За да бъда обвиняем беше оказан натиск от двама висши полицейски служители над прокурора, защото тя беше младши прокурор. Естествено, с времето експертизите и всички процесуално-следствени действия доказаха, че аз не съм извършил престъплението и всички обвинения бяха свалени. Естествено това не се обяви никъде по медиите. Само бе обявено, че съм обвиняем“, посочи Малджиев .

След като прокурорът прекратява делото и са свалени обвиненията срещу него, решението е обжалвано два пъти и потвърдено от последната инстанция  Окръжен съд Добрич. Тогава Малджиев завежда дело за причинените му неимуществени вреди, вследствие на повдигнатото обвинение. Искът му е за 25 000 лева.

Предвид решението на съда да уважи иска му частично, Люцкан Малджиев заяви, че ще обжалва пред Окръжен съд размера на обезщетението.

„След всички скандали покрай избирането на главен прокурори, аферата „Осемте джуджета“, случая „Нотариуса“ и т.н. обществото вече няма доверие в прокуратурата. Лично аз нямам вече никакво доверие в българската прокуратура“, заяви бизнесменът след съдебното решение.

c