Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Бивш каталунски министър и полицай станаха първите оненвинени по закона за амнистията на каталунските сепаратисти

Бивш член на регионалното каталунско правителство и полицай станаха вчера първите хора, възползвали се от гласувания миналия месец закон за амнистия на каталунските сепаратисти, предаде АФП.
Върховният съд на Каталуния реши да освободи от наказателна отговорност Микел Бук, бивш министър на вътрешните работи в каталунското правителство, и Луис Ескола - служител на полицията.
Бук беше осъден миналата година на четири години и половина затвор за злоупотреба с финансови средства и недобросъвестност при изпълнение на служебни задължения. Причината е, че през 2018 г. е платил с държавни средства на Ескола да бъде бодигард на лидера на извършения предходната година неуспешен опит за отделяне на Каталуния Карлес Пучдемон. По това време Пучдемон вече беше в изгнание в Белгия.
Над 400 сепаратисти, осъдени или с повдигнати обвинения за различни престъпления, свързани с едностранното обявяване на независимост на Каталуния през 2017 г., се надяват да се възползват от този закон, приет на 30 май от испанския парламент. Прилагането му обаче среща много съдебни пречки, отбелязва АФП.
 
 
 

c