Неделя, 03 декември 2023

03.12.2023

Последвайте ни

Безплатни прегледи за туберкулоза започват в Добрич и цялата страна

От понеделник - 20 март, започват безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове на страната, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Седмица на отворените врати ще се проведе от 20 до 24 март в МБАЛ Добрич. Тя е посветена на Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март и е в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2021-2025 г. и с цел да се намали заболеваемостта от туберкулоза в страната.

В ТУБ кабинет (Терапевтичен корпус, приземен етаж) на болницата в рамките на работното време ще се извършва скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета и консултации. На съмнителните за туберкулоза лица ще  се извършат прегледи и допълнителни изследвания. Всеки, който желае да получи повече информация за „Седмицата на отворените врати“ в „МБАЛ-Добрич“ АД, може да се свърже на GSM 0878109205.

От здравното министерство посочват, че в резултат на изпълнението на Националните програми за превенция и контрол на туберкулоза в България e налице тенденция за трайно намаляване на заболеваемостта от туберкулоза - от 26.6 на 100 хил. население през 2012 г. до 14.8 на 100 хил. през 2022 г. (по предварителни данни). Общият брой на регистрираните с туберкулоза лица през 2022 г. е 775 (по предварителни данни). За сравнение през 2012 г. техният брой е 2 280.

Запазва се тенденцията броят на мъжете да е два пъти по-голям от този на жените. Най-засегнати са възрастовите групи, както следва: от 45-54 г. (23%), над 65 г. (22%) от 55-64 г. (20%), от 35-44 г. (16%), от 25-34 г. (9%). През 2022 г. са регистрирани 49 случая на туберкулоза във възрастовата група от 0-17 г., което е 6.3% от всички случаи в страната. През 2022 г. са регистрирани 1 619 контактни на болни от туберкулоза лица, като 1 570 от тях са обхванати с химиопрофилактика.

Независимо от намаляването на заболеваемостта в България, все още има региони, в които тя е над средната за страната.  

През 2022 г. общо 6 неправителствени организации са изпълнявали дейности за превенция на туберкулоза сред компактни ромски общности в областите Варна, Добрич, Видин, Враца, Монтана,  Пазарджик, Пловдив, Русе, Разград, Силистра, Сливен и Ямбол. Открити са 24 случая на активна туберкулоза и 44 с латентна туберкулозна инфекция. На лицата е предложено безплатно лечение и химиопрофилактика.

 На 24 март се отбелязва Световният ден за борба с туберкулозата, като тази година мотото на инициативата е: „Да! Ние можем да спрем туберкулозата!“. Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно дихателните органи (90 % от случаите), информират от Министерството на здравеопазването на сайта си. Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи (лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина, кости и стави, уро-генитална система и други). Проникването на инфекцията в белите дробове става най-често по въздушно-капков път. Заразяването става много лесно, когато се намираме в близост с болен, отделящ туберкулозни бактерии при кашлица, кихане или разговор. Заразата може да се пренася и чрез прахта, възможно е и заразяване по хранителен път - през устата. Туберкулозата е лечима и предотвратима, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение.

c