Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Байдън се очаква да издаде изпълнителна заповед срещу еврейски заселници, които нападат палестинци на Западния бряг

Американският президент Джо Байдън се очаква да издаде изпълнителна заповед срещу еврейски заселници, които нападат палестинци на окупирания Западен бряг, съобщиха четирима души, запознати с въпроса, предаде Асошиейтед прес.
Високопоставен представител на американското правителство, който както и останалите трима източници, пожелали да останат анонимни, каза, че Белият дом се очаква да обяви изпълнителната заповед по-късно днес.
Байдън се изказа срещу ответните нападения на израелски заселници срещу палестинци на Западния бряг след атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври. Американският президент обеща, че отговорните за насилието лица ще бъдат подведени под отговорност.
Очаква се изпълнителната заповед да постави основите за налагане на санкции на лица, които са участвали в насилие срещу палестинци на Западния бряг.
Според палестинските власти след началото на войната в Газа нападенията на израелските заселници са се увеличили и няколко палестинци са били убити. Правозащитни организации твърдят, че заселници са подпалвали автомобили и са нападали няколко малки бедуински общности, което е наложило евакуацията им в други райони.
За очакваната заповед на Байдън беше съобщена първо от изданието "Политико", припомня АП.
През декември Държавният департамент на САЩ обяви, че ще наложи забрани за пътуване на екстремистки настроени еврейски заселници, замесени в поредица от неотдавнашни нападения срещу палестинци на окупирания Западен бряг.

c