Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

България готви спиране на вноса от Украйна, БАБХ не е готова с анализа на зърното в Добрич

Все още не са готови анализите на взетите проби на вносно украинско зърно, отговориха за Про Нюз Добрич от Българската агенция по безопасност на храните. Оттам не могат да се ангажират със срокове кога това ще се случи.

Заповедта на изпълнителния директор на БАБХ за засилени проверки на всички пратки слънчоглед, царевица и пшеница с украински произход е в сила от началото на този месец до 3 май. Взетите проби се изследват за жива зараза, остатъчни количества от пестициди, тежки метали – арсен, олово, живак и кадмий, наличие на генно модифицирани организми и радиоактивност.

Затегнатият контрол доведе до опашка от около 80 тежкотоварни автомобила, пълни с украински слънчоглед, по бул. „25 септември“ в Добрич. Други около 20 престояват на паркинги в района, казаха за Про Нюз Добрич разярени шофьори. По думите им има камиони, които чакат да разтоварят в завода на „Олива“ АД още от 31 март. Мнозина от тях са посрещнали Великден в покрайнините на града.

В изпълнение на заповедта на изпълнителния директор на БАБХ от всички транспортни единици са взети проби, след което те са поставени под възбрана. Процедури, които според някои от шофьорите преди са траели от няколко часа до ден-два, сега отнемат по няколко дни. Така вече над две седмици десетките превозвачи, изпълняващи договор за доставка на слънчоглед за завода, живеят в камионите си, изчерпали са предвидените от работодателя храна и парични средства и пълнят туби с вода от близките предприятия.

След получен сигнал на място дойде д-р Артюн Еринозов, директор на Областния съвет на Български Червен кръст в Добрич. Той обясни, че вече е установил връзка с централата на организацията и ще направят всичко възможно от утре да подпомогнат бедстващите шофьори с храна, вода и дезинфектанти. 

Никой обаче не казва на превозвачите какво да правят оттук нататък. От украинското посолство също не знаят как да им съдействат. Шофьорите разказват, че по договор трябва да доставят слънчогледа в определен срок, който в момента е нарушен заради българската държава. Те настояват за отговор от институциите ни дали и кога ще могат да разтоварят и за „елементарни условия“ като химически тоалетни и контейнери за отпадъци. В противен случай са готови да протестират.

На този фон днес „Възраждане“ настоя служебното правителство да спре вноса на земеделска продукция от Украйна. „Реално ние не знаем какво се внася, накъде се насочва, какво се произвежда от внесеното зърно и слънчоглед, и дали това, което достига до крайния потребител, не е опасно за здравето му. Правителството на България, независимо дали е служебно или редовно, няма как да гарантира безопасността на храните, които достигат до трапезата на всеки един българин. А с доубиването на родното производство го лишава и от алтернатива да си набави качествена храна“, посочва лидерът на партията Костадин Костадинов.

„БСП за България“ пък внесоха в Народното събрание проект за решение за забрана за срок от шест месеца на вноса на зърно, сухо мляко и пчелни продукти от Украйна. „Длъжни сме да защитим българския национален интерес, българското земеделие и производство и здравето на хората. Настояваме това да бъде едно от първите решения на парламента”, заяви Корнелия Нинова.

В предаването „Още от деня“ по БНТ служебният земеделски министър Явор Гечев пък коментира, че агроведомството готви искане към Министерството на икономиката, което отговаря за търговията, за едностранно спиране на вноса на редица украински продукти за неопределен срок от време. „Българските фермери декларират, че не искат субсидии, а си искат пазарите. Създава се нелоялна конкуренция от Украйна“, коментира той.

По думите на Гечев забраната за внос от Украйна би могла да бъде изменена или променена, когато натискът върху българските земеделци намалее.

Към момента три държави – Полша, Унгария и Словакия, са забранили украинския внос. Според земеделския министър ако България не направи същото, „всичко, което отива към коридора за Полша и Унгария, на практика ще се окаже в Румъния и България“.

„Тоест, ако ние в момента не спрем еквивалентно мярката с другите колеги, то на практика ще се изместят коридорите. Очаквам Брюксел да разбере, че финансовите компенсации не са важните в случая, а е важна една друга солидарност, която да е еднаква за всички фермери“, каза още той.

c