Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Атлетът от Добрич Станислав Иванов замина на лагер преди Световните игри на Спешъл Олимпикс

Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование подкрепя участието на 19-годишния лекоатлет

В периода 17-25 юни Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин ще бъдат най-мащабното приобщаващо спортно събитие, в което ще участват повече от 7000 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без увреждания в 26 спорта и в 2 демонстративни спорта от 190 национални делегации. Очакват се 20 000 доброволци, които ще споделят радостта от участието в игрите. Целта на събитието е да покаже на целия свят силата на приобщаването, равенството, добротата, съпричастието, съобщи Ралица Янушева, психолог в РЦПППО - Добрич.

Спешъл Олимпикс България участва с най-многочислената делегация в историята на програмата. Квотата е от 40 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без интелектуални затруднения в 9 спорта   – лека атлетика (2 мъже и 2 жени), боче (1 мъж и 1 жена), бадминтон (1 мъж и 1 жена), конна езда (2 мъже и 2 жени), плуване (2 мъже и 2 жени), силов трибой (2 мъже), тенис (1 мъж и 1 жена) и за пръв път участие на обединен отбор по баскетбол (6 атлета с интелектуални затруднения и 4 партньора без интелектуални затруднения) и хокей на трева (6 мъже и 4 жени).        

Днес, след близо двумесечна подготовка с подкрепата на Община Добрич и под ръководството на треньора Милен Петров, атлетът Станислав Иванов ще отпътува за София на подготвителен лагер. Той е един от четиримата атлети от отбора по лека атлетика, който ще представи България в Берлин.

За пребиваването му в немската столица финансова подкрепа оказва и екипът на РЦПППО. Инициатор е ресурсният учител Румяна Радева, човекът до него от настаняването му в ЦНСТДБУ до изпращането му на абитуриентската вечер. Станислав е бивш възпитаник на Спортно училище „Г. С. Раковски“. През тази учебна година младежът завърши средното си образование в ПГАС – гр. Добрич. Като пълнолетен той вече е настанен в наблюдавано жилище.

Екипът на РЦПППО пожелава успех на Станислав на световния спортен форум и олимпийският дух винаги да го съпътства в живота.

c