Четвъртък, 09 май 2024

09.05.2024

Последвайте ни

Атидже Алиева-Вели от Страсбург: Не очаквам влизането в Шенген да се отрази на земеделието

По време на юнската пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург, Франция репортерът на Про Нюз Добрич Преслав Нейчев се срещна с евродепутата Атидже Алиева-Вели от групата на „Обнови Европа“. Една от комисиите, в които тя членува, е тази по земеделие и развитие на селските райони (AGRI).

Присъединяването на България към Шенгенското пространство е дългогодишна цел на страната ни и има голямо значение за мобилността и икономическото развитие. Шенгенското пространство е зона, в която вътрешните граници между държавите-членки са премахнати, което позволява свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали.

Отново опашка от камиони при ГКПП „Йовково“ създава риск за шофьорите

 

„България е външна граница, от Турция влизат доста стоки, минават през България и пътуват за Европа. Не очаквам влизането в Шенгенското пространство да се отрази на земеделието у нас“, казва евродепутатът Атидже Алиева-Вели.

Тя смята, че промени все пак ще има, но те няма да повлияят съществено и ще са в положителна насока. Евродепутатът посочва, че макар и малък, износът от България към Европейския съюз ще бъде улеснен административно.

Алиева-Вели сподели, че България и Румъния работят активно за приемането ни в Шенгенското пространство, а евродепутатите от двете страни допринасят с каквото могат.

 

c