Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Отново опашка от камиони при ГКПП „Йовково“ създава риск за шофьорите

Струпване на тежкотоварни автомобили, предимно украински и молдовски, при граничен контролно-пропускателен пункт „Йовково“ отново създава риск за пътуващите между България и Румъния, каза кметът на крайграничното село Кардам Георги Събев.

По думите му опашката стига почти до селото и заема цялата лента в посока Румъния. Стометровото разширение, което трябваше да бъде пуснато в експлоатация в началото на май с цел да облекчи трафика през пункта, изобщо не работи, допълни той.

„Банкетът, който го насипаха отстрани, ужким да чакат камионите, вече е хлътнал, понеже не е уплътнен достатъчно. След последните дъждове не може да се стъпи на него. От това чакане на тоя товарен трафик и пътят взе да се руши. Той не че беше много хубав, но бяха го позакърпили. Сега дупките отново се отвориха“, коментира Събев.

Според него разширението „въобще не е това, което трябваше да е“ – между Кардам и ГКПП „Йовково“ трябва да има трета лента, в която камионите да изчакват. „Те сега са на платното и две коли не могат да се разминат, а ако дойде камион насреща, трябва да дават на заден няколко километра“, добави Събев. По думите му е цяло чудо, че все още не е станал сериозен инцидент.

„Не мога да се съглася, че пътното платно е място за почивка на товарен камион. Вярно, че хората трябва да си правят почивки – законът го изисква, но не трябва да е на пътното платно. Не е нормално. Това е всеки божи ден“, коментира кметът на Кардам.

„До село Йовково трудно се достига, хората със страх пътуват дотам. Няма нормални условия за преминаване. Имайте предвид, че след 15-ти ще почнат и туристи по-масово да идват, така че ще стане нещо опасно“, каза още Георги Събев.

 

 

 

c