Четвъртък, 09 май 2024

09.05.2024

Последвайте ни

Андрей Новаков пред Про Нюз Добрич: “Малкият Шенген” с Румъния е вариант “Б”, с който да покажем, че сме непримирими

Евродепутатът смята, че ако не бъдем приети в Шенген през септември България и Румъния трябва да обсъдят възможността да вдигнат граничния контрол помежду си

След отказа България да влезе в Шенгенското пространство, в края на 2022 година общинските съветници в Добрич излязоха с протестна декларация срещу наложените от Нидерландия и Австрия ограничения пред приемането ни в свободната от гранични проверки зона.

В Европейския парламент в седмицата на юнската парламентарна сесия евродепутатът Андрей Новаков коментира темата пред репортера на Про Нюз Добрич Преслав Нейчев.

“Според мен, ако не влезем в Шенгенското пространство наесен, нашите две правителства – на България и Румъния, трябва да обсъдят възможността да вдигнем граничния контрол на двата моста, както и на всички гранични контролно-пропускателни пунктове”, каза Новаков.

Той отбеляза, че България не е член на Шенгенското пространство и поради тази причина може да договаря с Румъния каквото си поиска, като това не нарушава европейското законодателство. „Гърция не може да го направи, тъй като тя е приела ангажимент да пази Шенгенското пространство, ние и румънците не сме”, даде пример евродепутатът.

„Минимума, който трябва да направим и който е одобрен вече и в законодателен доклад на Европейския парламент, е български и румънски камиони на българо-румънската граница да минават за 60 секунди“, каза Андрей Новаков.

Той мотивира решението на Европейския парламент с това, че европейски камион, който вече е регистриран в Европа, знае се какво превозва, знае се и кой го кара, проверен е на ГКПП „Капитан Андреево“, няма причина да минава през същите процедури още веднъж на „Дунав мост“ и стои два дни там.

„Малкият Шенген“ е вариант „Б“, с който да покажем, че сме непримирими към тази ситуация, и че няма да повече да ставаме заложници на вътрешнополитическите кризи нито в Холандия, нито в Австрия”, категоричен бе Новаков.

 

c