Четвъртък, 09 май 2024

09.05.2024

Последвайте ни

Евродепутатът Радан Кънев: Ако не влезем в Шенген с Румъния, те ще утроят усилията си да се отделят от нас

Кънев коментира нуждата от инвестиции в образованието в Добрич, за да намалее преселението към по-големите градове

По време на юнската пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург репортерът на Про Нюз Добрич Преслав Нейчев се срещна с евродепутата Радан Кънев, свързан по роднинска линия с региона на Добрич. С него бяха обсъдени именно въпроси свързани с Добруджа.

Темата за изоставането на Северна България спрямо южната част на страната не е чужда на Кънев, като една от причините за това според него е липсата на завършен магистрален път. Той смята, че очакваните ефекти от завършването на автомагистрала „Хемус“ се надценяват и проблемът е доста по-сложен, но в никакъв случай не оспорва нуждата да бъде завършена.

„Основният проблем е интензитетът на трансграничните ни връзки с Румъния и разглеждането на река Дунав като бариера или възможност. За момента и България, и Румъния разглеждат Дунав повече като граница, отколкото като икономическа зона“, коментира евродепутатът и отбелязва, че не е случайно, с изключение на Букурещ, че и в Румъния поречието на Дунав е по-бедната част от държавата.

Съществува нужда от нова, по-умна, обща регионална политика от двете държави, като именно това е големият ключ към проблематиката, смята Радан Кънев. Общата политика трябва да включва и енергетиката, и транспорта – разговорите за нови мостове над реката са само едно добро начало и те трябва да се случат, посочи той.

Друг от ключовете към развитието на региона е влизането ни в Шенгенското пространство, смята Кънев, като е скептичен към т.нар. „Малък Шенген“, какъвто според него по-вероятно няма да има, защото ако скоро не влезем заедно, Румъния ще утрои усилията си да се отдели от България в пътя си на развитие. Влизането заедно в Шенгенското пространство е абсолютен приоритет, очевидно е приоритет и на новото правителство и има шанс да стане тази година, каза европейският представител.

По отношение на негативните тенденции в демографията в региона Кънев коментира, че възможностите в областта на демографската политика от страна на Европейския съюз са малки. Това, което се прави, е да се насърчават финансово по-бедните райони. Проблем на регионалната политика в България е, че тези средства не се използват по предназначение, а дълго време са изтичали само в София и големите градове, което е водило до обратен ефект, отбелязва Радан Кънев.

Евродепутатът пояснява, че има и естествени процеси, с които не можем да се борим, защото добричкия регион не е нито беден, нито изостанал, а просто е твърде близо до Варна и наличието на такъв голям областен център има неизбежни демографски последици. Едно преселение от Добрич към Варна на по-млади хора вероятно ще съпътства постоянно града ни, казва Кънев.

„Аз познавам безкрайно много млади хора от Добрич и добричките общини и знам, че моментът, в който добричлии се преселват във Варна, е моментът, в който децата тръгват на училище, а те очакват по-добра образователна услуга от варненските училища“, смята той и отчита, че културният и социалният живот във Варна също са по-привлекателни.

Трябва да се инвестира в образованието, и то доста, за да бъде поне единият фактор повлиян, смята Кънев.

 

c