Събота, 04 май 2024

04.05.2024

Последвайте ни

Арх. Надежда Пампорова: Доброто е промисъл, която ни води в нашите действия

Арх. Надежда Пампорова е доброволец, граждански активен човек и общински съветник в Добрич

В деня, в който отбелязваме Световния ден на добротата попитахме арх. Надежда Пампорова, паст президент на Ротари Клуб Добрич за ротарианска година 2020-2021 година, доброволец в организациите "ДоброЖънци" и "Граждани +" и избрана за общински съветник в Добрич за мандата 2023-2027 година, какво е доброто и до какво води то, как се живее с призванието "доброволец", за поговорката "Няма ненаказано добро", вдъхновението и кой е "добър човек".

13 ноември - Световен ден на добротата 

Арх. Надежда Пампорова е профсионалист в сферата на устройственото планиране и градска среда с опит в административното управление на общинско и областно равнище. Нейният баща е математикът Коста Коларов, първият демократично избран председател на общинския въет в Добрич.

Арх. Пампорова споделя вярата си, че образованието на младите е определящо за разцвета на обществото – икономическо развитие, професионален баланс, чиста природа и здраве. Тя участва и организира десетки десетки благотворителни кампании в сферата на екологията, градската среда и развитието на хората.

Какво е доброто и до какво води то?

Доброто е тайнство. То е промисъл, която ни води в нашите действия. На нас самите дава здраве и насочва добрите очи Господни към нашето щастие. 

Вие сте доброволец – как се живее с това?

Доброволчеството има две лица, но и двете са от полза. Мисълта ми е настроена да разпознава момента, в който мога да съм полезна. Действам и не очаквам нищо, даже забравям за стореното. Когато планираме добротворство, ние създаваме система от подготовка, изпълнение и разпространение на ефекта. Това често води до активиране на спомоществователи, но и на недоброжелатели. Тежи.

Защо битува поговорката "Няма ненаказано добро"?

Не харесвам това твърдение. Навява ми на търсене на оправдание. Не го споделям.

Какво правите, за да вдъхновите повече хора да се включат в доброволческата дейност?

Разказваме – много е силно влиянието на добрия разказ. Създаваме възможност – хората са готови да участват в добре организирани инициативи. Обучаваме – знанието за нуждите на обществото е важна предпоставка за създаване на нови доброволчески общности.

Кой е "добър човек" и на кого правим и трябва да правим добро?

Добър човек наричаме всеки, който не прави никому зло. Сигурна съм, че има стотици тихи добри хора. Вниманието ни, обаче, съзира активните добри, които не пестят енергия за другите. Не е задължително да са шумни, но тяхното добро е оценено поне от този, към когото е насочено. И, да, всеки заслужава. Просто трябва да сме много внимателни за ефекта от нашата намеса в живота на хората.

c