Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

АПС: Всички ресурси се мобилизират за насърчаване на нуклеарната медицина в Алжир

Министърът на здравеопазването на Алжир Абделхак Саихи подчерта стремежът на държавата да насърчава нуклеарната медицина в страната чрез мобилизация на всички средства и финансови ресурси, предаде алжирската новинарска агенция АПС, цитирайки изявление на министерството.
В обръщението си при откриването на научния ден на тема „Нуклеарната онкология в ерата на тераностиката", организиран в събота от Националната асоциация на независимите нуклеарномедицински дружества в сътрудничество с Алжирската компания за обучение и изследвания в областта на онкологията, Саихи подчерта „важността на срещата, която се провежда в момент, когато Алжир е свидетел на повратна точка в лечението на ракови заболявания и в развитието на нуклеарната медицина като цяло".
Министърът подчерта „подкрепата на държавата в тази област, в съответствие с указанията на президента на републиката Абделмаджид Тебун, за използването на нуклеарната медицина в тераностиката (диагностика и терапия), главно в онкологията".
Той подчерта, че „мерките, предприети в това отношение, вероятно ще доведат до пробив в областта на нуклеарната медицина, още повече че държавата е решена да насърчава нуклеарната медицина чрез мобилизиране на всички средства и всички необходими финансови ресурси".
Споменавайки обещаващите резултати, постигнати от нуклеарната медицина по отношение на терапията, министърът на здравеопазването смята, че е необходимо да се открият работни места в специалността, да се осигурят болници с подходящо оборудване и да се открият места за обучение, посветени на тази област.
(Новината се разпространява по споразумение между БТА и АПС)

c