Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

АПС: Отглеждането на слънчоглед в алжирската провинция Шлеф е успешен опит със светло бъдеще

Опитите за отглеждане на слънчоглед в две общини в алжирската провинция Шлеф - Ел Каримия и Лебиод Меджаджа, се оказаха успешни и вещаят светло бъдеще за тази земеделска култура, заяви местната земеделска дирекция, цитирана от алжирската новинарска агенция АПС. 
Първият експеримент за отглеждане на слънчоглед беше стартиран в координация със земеделски производители от двете комуни с обща обработваема площ от пет хектара. Работата е в съответствие с програмата за развитие на стратегическите култури на надзора на министерството, съобщи за АПС Абделкадер Джаути, който отговаря за земеделието в община Ел Каримия.
Резултатите от този експеримент са убедителни с оглед на началото на цъфтежа на растенията, които са се аклиматизирали в региона въпреки високите температури и недостига на вода, обяснява служителят. Той се надява на по-широко съгласие от страна на земеделските стопани за разширяване на площите, предназначени за тази култура.
Джаути увери, че неговите служби ще предоставят необходимата техническа помощ на желаещите да се занимават с отглеждането на тази стратегическа култура. Те са готови и да организират в полза на земеделците учебни дни и обучения по отглеждане на слънчоглед в сътрудничество със земеделската камара с цел насърчаване на участието на земеделските производители и разнообразяване на селскостопанското производство в региона.
АПС стана пряк свидетел на процъфтяващото отглеждане на слънчоглед в експериментално поле в Ел Каримия, където растенията успешно са се адаптирали към местните условия.
Хайредин Бен Фрих, който притежава поле от два хектара, се грижи за слънчогледа си. Той е преминал обучение за техниките за отглеждане на слънчоглед в провинция Медеа.
Бен Фрих подчерта ключовите фактори за успех: избор на подходящи за климата сортове семена, правилно напояване и торене, както и внимателен контрол на растенията. Окуражен от първоначалния си успех, той планира да разшири площите си със слънчоглед през следващия сезон.
Екип от селскостопански експерти от Техническия институт за полски култури в Кемис Милиана и Регионалната станция за растителна защита редовно посещават слънчогледовото поле, за да наблюдават развитието на растенията.
Садек Бен Абес Абделхалим от техническия институт похвали участието на земеделските стопани в програмата за отглеждане на слънчоглед и отбеляза, че то ще помогне за повторното въвеждане на тази лятна култура и ще насърчи по-широкото ѝ разпространение.
Той подчерта значението на избора на подходящи за климата сортове слънчоглед, спазването на графиците за напояване и прилагането на правилна борба с вредителите и болестите.
(Новината се разпространява по споразумение между БТА и алжирската новинарска агенция АПС)

c