Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

АПС: Алжирският външен министър призова австрийските оператори да се възползват от огромните инвестиционни възможности на страната

Министърът на външните работи и националната общност в чужбина на Алжир Ахмед Атаф призова във Виена австрийските компании да се възползват от огромните възможности за инвестиции, предлагани от Алжир, предаде алжирската новинарска агенция АПС. Той дефинира и петте приоритетни инвестиционни области.
„Бих искал да ви поканя да се възползвате от безбройните и огромни бизнес възможности, които предлага Алжир, и да ви насърча да бъдете движещата сила на обещаващото икономическо партньорство между нашите две приятелски страни", заяви Атаф по време на среща с австрийски бизнес лидери в рамките на посещението си в Австрия, възложено от президента на републиката Абделмаджид Тебун.
„Мога още веднъж да ви уверя, че няма по-подходящ момент за това от сега, тъй като Алжир най-накрая освобождава целия си потенциал като надежден и сигурен партньор в икономическия свят", заяви той по време на срещата, на която присъстваха представители на Австрийско-арабската търговска камара, Федералната икономическа камара и Федерацията на австрийската индустрия.
Атаф дефинира пет „приоритетни“ области, които биха имали особен интерес за австрийските компании да инвестират в Алжир.
Първата област е свързана с развитието на нови възобновяеми източници на енергия, включително водород, каза министърът. Той приветства „големия интерес, проявен от голяма австрийска група към проекта за коридор „СаутХ2 Коридор“ (SoutH2 Corridor), иницииран съвместно от Алжир, Австрия, Германия и Италия.
Втората област е минната, по-специално чрез трите големи проекта за структуриране, започнати от Алжир, а именно интегрирания мегапроект за фосфати в Тебеса, желязната мина в Тиндуф и цинковата мина в Бежая.
Третата област е разширяването и модернизирането на железопътния сектор, допълва Атаф. Министърът призова австрийските компании да се възползват от многобройните бизнес възможности, произтичащи от проектите в този сектор, за който алжирското правителство наскоро отпусна бюджет от около 15 млрд. щатски долара за изграждането на 6000 км железопътни линии в цялата страна.
Осигуряването на питейна вода е четвъртият приоритетен сектор, който би могъл да привлече австрийски инвеститори, твърди министърът. Той припомни, че Алжир е приел амбициозна програма за обезсоляване на вода и е изпълнил важна програма за изграждане на множество пречиствателни станции за отпадни води.
Петата и последна област, посочена от министъра, е развитието на селскостопанския сектор. Той представлява „неизползвана възможност за инвеститорите", особено в южната част на страната, където целта е да се разработят 3 млн. хектара за мащабни инвестиции, според Атаф.
Министърът обаче подчерта, че в Алжир има и други перспективни области за инвестиции, като стартъп компании, фармацевтична промишленост, комуникационни и информационни технологии или туризъм.
(Новината се разпространява по споразумение между БТА и алжирската новинарска агенция АПС)

c