Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

АПА: Австрийските социалдемократи настояват федералното правителство да заведе дело срещу Унгария заради политиката ѝ към бежанците

Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) настоява правителството във Виена да предприеме правни мерки на европейско равнище по отношение на Унгария, предаде австрийската информационна агенция АПА. Според социалдемократите Будапеща води рестриктивна политика в областта на предоставянето на убежище, нарушаваща европейското право, и освен това проявява непропорционални изисквания към други държави като Австрия.
АСДП е поискала становище от експерта по международно право Ралф Яник, който е изразил съгласие с позицията на партията. В документа се изброяват конкретни нарушения на европейското право от страна на Унгария. По същество става въпрос за това, че Унгария не приема молби за предоставяне на убежище и не сътрудничи в рамките на Дъблинските споразумения. Според тези договорености процедурата за предоставяне на убежище е отговорност на държавата от ЕС, в която съответните лица са първоначално регистрирани.
През изминалата година Унгария е приела едва 30 първоначални заявления за предоставяне на убежище, докато в Австрия те са били около 43 500. Яник казва в становището си, че подаването на молби за убежище в Унгария "на практика вече е невъзможно" и че по този начин Будапеща нарушава европейското право. Същото важи и по отношение на факта, че унгарските власти не регистрират почти никакви бежанци и съгласно Дъблинските споразумения те не могат да бъдат прехвърлени обратно в Унгария. Тя е в особено положение, понеже представлява външна граница на ЕС и съответно там се очаква да бъдат направени първоначалните регистрации на много бежанци.
Яник посочва няколко варианта за действие от страна на Австрия. Например правителството може да започне процедура за нарушение посредством ЕС, с което да се избегнат дипломатически неудобства. Съществува обаче и (неидпломатичен) вариант, при който Австрия сама да започне процедура за нарушение. Макар и подобен подход да се прилага рядко, той не е прецедент. Австрия например внесе иск срещу Германия във връзка с пътната такса за автомобили. Според експерта по международно право има и трета опция, а именно държавата да внесе жалба в Европейския съд по правата на човека.  
Лидерът на АСДП Андреас Баблер обеща на конференция на кметовете в град Брук ан дер Мур, че ако стане канцлер, ще предприеме съответните мерки срещу Унгария и че няма да се опитва да се хареса на Орбан, както правят Австрийската народна партия (АНП) и Австрийската партия на свободата (АПС). "Нуждаем се от категоричност и промяна на курса по този въпрос", подчерта Баблер.
Генералният секретар на управляващата АНП Кристиан Щокер реагира на думите на му. "Другарите очевидно подминават" факта, че срещу Унгария вече е образувана процедура за нарушение и че само преди няколко дни бе постановено съдебно решение, каза Щокрер. 
Този месец Съдът на ЕС осъди Унгария за неизпълнение на негови решения относно системата за предоставяне на убежище. Будапеща ще трябва да плати 200 млн. евро, както и неустойки в размер на един милион евро за всеки ден забавяне.
(Тази новина се разпространява по споразумение между БТА и АПА)
 

c