Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Антикорупционните органи на Замбия ще разследват министъра на финансите заради видеозапис, на който получава пари от китайски бизнесмен

Антикорупционните власти в Замбия заявиха, че ще проведат разследване, след като в социалните мрежи бе публикуван видеоклип, в който се твърди, че финансовият министър на страната получава голяма сума пари в брой от китайски бизнесмен, предаде Асошиейтед Прес. 
Министърът на финансите Стенли Какубо подаде оставка във вторник, но отрече да е извършил нарушение. Той заяви, че се е оттеглил, защото не е искал да навреди на правителството. Той не отрече, че е един от хората, които се виждат на кадри от видеото, но твърди, че е имало "злонамерени твърдения относно бизнес сделка между моя частен семеен бизнес и наш бизнес партньор". "Своевременно ще предоставим точния контекст", добави той.
Какубо посочи, че ще запази поста си на член на парламента, а замбийската комисия за борба с корупцията заяви, че ще разследва обстоятелствата около видеото.
На записа се вижда как поне трима мъже броят купчини пари, грижливо подредени на маса, някои от които са в щатски долари, а други в замбийски квачи. Лицата на нито един от мъжете не се виждат, но се чува как те броят парите.
Какубо е обвинен, че е получил 200 000 долара и автомобил "Мерцедес-Бенц" в рамките на сделката. Опозиционните политически партии призоваха той да бъде разследван и, ако е необходимо, да бъде подведен под отговорност за корупция.
Президентът на Замбия Хакаинде Хичилема прие оставката на Какубо и му благодари за неговата "работа и лидерство".
Това е вторият път, в който Какубо е обвинен в получаване на подкупи. Миналата година той беше заснет с чанта в циментова фабрика и обвинен, че е получил подаръци от друг китайски гражданин след среща на паркинга. Той заяви, че чантата е съдържала само календар и дневник. По този случай президентът го защити.
Китай има силни бизнес връзки със Замбия, като през 2022 г. в южноафриканската страна са работили над 600 китайски предприятия, по данни на китайското посолство. Много от тях участват в миннодобивния сектор, тъй като Замбия е един от най-големите производители на мед в света, а също така има залежи на кобалт, никел и манган, отбелязва АП.

c