Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

АНСА: Сделката за мнозинството в ЕС е добра, но без участието на Зелените, каза италианският външен министър

Вицепремиерът, външен министър на Италия и лидер на дясноцентристката партия "Форца Италия" Антонио Таяни каза, че е за запазване на съществуващата коалиция на управляващото мнозинство в Европейския парламент, съставена от Европейска народна партия (ЕНП), на която е член, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и либералите от "Обнови Европа", но без да се отварят врати за групата "Зелените-Европейски свободен алианс", предаде италианската новинарска агенция АНСА.
„Моята позиция е насочена благоприятно, без да е отворена към "Зелените", заяви Таяни преди началото на заседанието на Европейския съвет. Той призовава политическата група на премиерката Джорджа Мелони "Европейски консерватори и реформисти" (ЕКР) да бъде допусната в това мнозинство.
Очаква се обаче ЕКР да предложи само външна подкрепа за потвърдения тристранен съюз. Таяни също така каза, че е „много озадачен" от факта, че бившият португалски премиер Антонио Коща, който е социалист, според съобщенията е получил предложение за пълен петгодишен мандат като нов председател на Европейския съвет, вместо мандатът да бъде разделен на две части.
(Тази новина се разпространява по споразумение между БТА и АНСА)

c