Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

АНСА: Дискутирането на имена на бъдещите ръководители на европейските институции е много преждевременно, заяви Таяни

Марио Драги не е човек, който може да бъде убеден да върши нещо, когато той не иска това, заяви днес италианският министър на външните работи Антонио Таяни, предаде АНСА.
Той подчерта, че е прекалено рано да се обсъждат имената на бъдещите лидери на институциите на ЕС, в това число и името на бившия италиански премиер, който е и бивш управител на Италианската централна банка и на Европейската централна банка.
"Нека да изчакаме изборите, а после европейските институции ще изберат кой ще ги ръководи", заяви Таяни пред репортери в Париж, където беше за церемонията в памет на бившия дългогодишен председател на Европейската комисия Жак Делор, починал на 27 декември на 98-годишна възраст.
"Но не мисля, че Драги е човек, който може да бъде убеден да направи нещо, което той не иска. Той беше изключителен президент на ЕЦБ, действайки с далновидност, за да защити добре еврото.
"Благодарение на неговата работа Европа има визията да играе една по-подкрепяща роля от макроикономическа гледна точка", заяви Таяни.
В началото на декември в. "Република" съобщи, че френският президент Еманюел Макрон е в контакт с други европейски лидери относно постигане на евентуално споразумение за кандидатурата на Драги за следващ председател на ЕК. Но източници, близки до бившия италиански премиер и ръководител на ЕЦБ, който е и силно уважавана фигура в Европа, заявиха, че той не е заинтересован от този пост.
Въпросът също беше поставен по време на годишната пресконференция на италианския премиер Джорджа Мелони вчера, която заяви, че не е от значение обсъждането на имена.
"Истинският въпрос е какво трябва да прави ЕК", заяви Мелони. "Днес аз не вярвам, че е възможно да се говори кой трябва да оглави комисията, а и Драги заяви, че не е на разположение по този въпрос", допълни тя. "Това са два елемента, които трябва да бъдат отчетени", добави тя Мелони.

c