Неделя, 19 май 2024

19.05.2024

Последвайте ни

Анкета: Ще гласуват ли добричлии на балотажа утре?

Гласували 419 посетители на сайта

Предстои решаващия вот в Добрич, на който жителите на града ще определят кой ще управлява 9-ото по големина населено място в България. Добрич е с 109,2 km² площ с 17 квартала – жк. Балик, жк. Дружба 1 / 2 / 3 / 4, жк. Югоизток, жк. Изгрев, жк. Христо Ботев, жк. Иглика, жк. Строител, жк. Добротица, Рилски блокове, кв. Рилци, кв. Йовково, кв. Пинета и кв. Авиограда.

Преди часове публикувахме анкета на сайта на Про Нюз Добрич, в която до този момент /20:30 часа/ са гласували 419 посетители на сайта. Въпросът, на който отговаряха те е “Ще гласувате ли на балотажа за кмет на Община град Добрич?”.

От гласувалите най-малко са предпочели опцията, че ще гласуват, но не са си избрали на кой от двамата кандидати /Да, все още не съм избрал/а кандидат/. 16 човека или 3% гласувалите са колебаещите се.

Тези, които ще гласуват, но с “Не подкрепям никого” са 35 човека от 419 или 8% от гласувалите в анкетата. Припомняме, че сред опциите за единия или другия кандидат има и трета за тези, които искат да гласуват протестно. На практика този глас повишава единствено избирателна активност.

Опцията да не гласуват са избрали 65 от гласувалите или 15%, като отбелязваме, че резултата от анкетата не е представителна извадка на населението, а само на тези, които четат електронни медии.

Опцията с най-много гласове е “Да, вече съм избрал/а кандидат”, като са я избрали общо 303 от 419 гласували или 72%. Това означава, че тези хора са избрали да гласуват за един от двамата кандидати, които на 29 октомври получиха най-много гласове и се явяват на балотаж.

c