Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Албена всеки ден изследва качеството на морската вода, чиста е

 „Няма доказано замърсяване. На практика в момента никой не е доказал патогенни микроорганизми или някакви други инфекции“, заяви д-р Тамара Стойкова, главен санитарен инспектор в „Албена“ АД във връзка с възникналата авария на заустващия колектор на помпената станция, която се намира в село Кранево.

По думите й има някакви отклонения във физикохимията, като азот и фосфор, които са минимални. Поради това от РЗИ препоръчват това въздържане от влизане в морска вода. Но на практика те не са патогенни, не са заразни, не са опасни, увери д-р Стойкова.

Очакват се следващите резултати, за да се установи има ли замърсяване или не.  

Днес са взети проби от плаж Кранево-север, както и от района на хотелите „Гергана“ и „Арабела Бийч“.

„Плажуващите са спокойни, което е добре. Надявам се, че хората разбират за какво става въпрос и правилно интерпретират това, което им се говори“, посочи д-р Стойкова.

Тя припомни, че от миналата година курортът Албена има своя лаборатория. От тази година тя е разширена с микробиология. От понеделник, съвместно с учени от Тракийския университет и под тяхно методично ръководство, лабораторията в Албена се явява учебна база за стажантите на учебното заведение, които тук провеждат стажа си като лаборанти.

„За момента се оказа, че морската вода ни е акцент на изследванията. Вече правим ежедневно изследване в нашата лаборатория. В резултатите от взетите последни проби не се установяват патогенни микроорганизми в морската вода, като ешерихия коли и ентерококи. Това са и показателите, които се изследват по стандарт. Също и официалния контрол следи тях“, каза д-р Стойкова.

Тя се ангажира Албена всеки ден да публикува на сайта си резултатите от ежедневните изследвания на водата.   

c