Сряда, 14 август 2024

14.08.2024

Последвайте ни

Албена призовава своите гости да не разхищават храна и ресурси – вода и енергия

 „Ръководството на курорта Албена подкрепя инициативата на хотелиери у нас да призовават своите гости да не разхищават храна. Разбира се, да си вземат каквото и колкото искат, но, когато го вземат, да го изядат“, коментира пред Про Нюз Добрич Красимира Стоянова, изпълнителен директор на „Албена Тур“ ЕАД.

Това, че туристическата компания има своя инсталация за производство на биогаз от органичен отпадък й дава възможност да се погрижи за хранителния отпадък. „Защото статистически, 30% от това, което се изкарва на шведската маса, е отпадък. Дори и да не го похабява гостът. Затова ние се грижим за този хранителен отпадък, като произвеждаме от него биогаз. Ние имаме много по-голям капацитет, отколкото боклук преработваме в момента. В т.ч. обработваме отпадъка и на наши съседи“, посочи Стоянова.

Освен това в компанията смятат, че трябва да образоват своите гости по отношение на устойчивото потребление не само на храна, но и на всеки един вид природни ресурси. „Същата ни е целта и по отношение на минералната вода. Ние имаме минерална вода от наши източници. Нашето желание е минералната вода да се използва разумно и устойчиво и затова сме работили по проект на Хоризонт 2020 за разумна система за управление на потреблението на електричество и вода, за да нямаме преразходване и похабяване на природните ресурси, защото те са голямо богатство за България. Гостът трябва да може да се възползва от лечебната сила на минералната вода“, добави тя.

По думите на Стоянова гостите на Албена също са променили своята визия за устойчив туризъм. Особено тези от западноевропейските страни, които обръщат внимание на това. „Тенденция е гостите да се съгласяват, примерно, хавлиите им да се перат по-рядко, за да се пестят вода и перилни препарати, които замърсяват природата. Да ни подпомагат в усилията ни да намаляваме употребата на пластмаса. Когато ги съветваме да си налеят вода от минералните чешми, които сме инсталирали в Албена, безплатно да се ползва вода и да се налива многократно в контейнер, а не всеки ден да се купува бутилка пластмаса“, посочи още Красимира Стоянова.

c